När alla andra varslar – vill han anställa fler

Av: Magnus Jansson Klarin

Publicerad:
Uppdaterad:
Pär Svärdson, Vd för Apotea, behöver anställa fler till anläggningen i Morgongåva utanför Uppsala.
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT
Pär Svärdson, Vd för Apotea, behöver anställa fler till anläggningen i Morgongåva utanför Uppsala.

För många företag är krisen total när kunderna väljer att stanna hemma i stället för att besöka butiker, barer, restauranger och konditorier.

För Apotea är det raka motsatsen, och nu kommer nätapoteket att börja låna personal från Uppsalaföretag som har det jobbigare.

Apotea i Morgongåva utanför Uppsala går mot strömmen. I början på veckan har nätapoteket slagit nya försäljningsrekord på löpande band, och nu behöver man också anställa fler för att fylla sina egna löpande band och komma i kapp med alla beställningar.

– Om man går från att köra på nästan hundra procents kapacitet och så plötsligt fördubblas, ibland också tredubblas, beställningarna så blir det till slut omöjligt att hantera, säger Pär Svärdson, Vd för Apotea, som också berättar att man nu kör dygnet runt.

– Vi försöker så gott vi kan med den personal vi har idag, och de gör ett fantastiskt jobb. Sedan i måndags kör vi också dygnet runt, och det kommer vi göra även i helgen.

Hinner ni med alla beställningar?
– Nej, inte i den takt som vi vill. För en företagare är det så klart en dröm när försäljningen går upp så här mycket, samtidigt vill jag att leveransupplevelsen för kunderna inte ska bli sämre och att personalen sliter ut sig helt.

Foto: Claudio Bresciani / TT / TT NYHETSBYRÅN
Personalen på Apotea hinner inte med att leverera under krisen.

Lånar personal från hotell i Uppsala

För att hinna med kommer nu Apotea att börja rekrytera, men också låna, personal för att komma ikapp.

– Jag har hört av mig till en del hotell i Uppsala som för att höra om vi inte kan låna deras personal under några veckor, eller tills det har lugnat ned sig, och vissa har nästan börjat gråta när jag har ställt frågan, säger Pär Svärdson och fortsätter.

– Många företag har det otroligt jobbigt just nu, och då känns det så klart skönt att kunna vara det företaget som kan erbjuda jobb och kanske också hjälpa några av de företag som har det tufft just nu.

Har du hört av dig till företag i andra branschen?
– Nej, inte ännu, men vi är väldigt intresserad av personal.

Varför just låna?
– Att rekrytera tar tid, men kan man i stället låna personal så tror jag att det kan gå ganska snabbt att få igång dem. Men det förutsätter också att personalen vill det här.

Foto: Hanna Franzén / TT
Två mil paket på en enda dag.

”Skulle man rada upp paketen skulle det bli två mil paket”

Enligt Pär Svärdson har man så mycket paket varje dag att de skulle räcka hela vägen från Morgongåva in till Uppsala, alltså två mil.

– Bara i onsdags packade vi 50 000 paket innehållandes totalt 250 000 olika artiklar. Skulle man rada upp paketen skulle det bli två mil paket. Men det är inte det sjukaste, utan det är att vi hade kunnat packa minst lika till om vi bara hade haft mer personal, det säger en del om vilken explosion av beställningar vi upplever just nu.

Vad är det som säljer bäst?
– Handsprit skulle sälja mest, om det nu fanns, men det är lite svårt att få tag på större mängder just nu. Vi får hela tiden leveranser, men inte tillräckligt snabbt. Annars är det vanliga huvudvärkstabletter och receptbelagd medicin som säljer bra, fortsätter Pär Svärdson som också ser ett förändrat beteende hos de som beställer.

Är det många kunder som hör av sig om sina leveranser?
– Förvånansvärt få faktiskt, trots att de får vänta längre än vanligt. Det verkar finnas en förståelse för att det tar lite längre tid att få sina leveranser just nu.

Publicerad:

LÄS VIDARE