Coronapandemin

70 smittade av corona på privat villafest: ”Värsta shitstormen”

Av: 

Sophie Stigfur

NYHETER

Baksmällan efter den efterlängtade 60-årsfesten blev kraftig.

70 av festdeltagarna insjuknade med coronasymtom – och flera fick vårdas i respirator.

– Det känns som om vi har varit på ground zero för coronans inträdande i Stockholm, säger födelsedagsbarnet till DN.

Ungefär hundra personer samlades på villafesten i Stockholm den 7 mars för att fira en nybliven 60-åring. Samma kväll var Friends Arena fylld till brädden av tiotusentals Mello-fantaster under finalen.

Men födelsedagsfesten skulle visa sig få en minst sagt dålig eftersmak – då 70 av deltagarna senare blev sjuka med coronasymtom, rapporterar Dagens Nyheter.

Värden, en 47-åring vid namn Niklas, är en av två som senare fick intensivvård i respirator. Ytterligare sex festdeltagare har behövt andningshjälp av sjukvården.

På festen kände sig några personer krassliga. Men det var trots allt en efterlängtad fest, och myndigheterna hade hittills gett lugnande besked.

70 personer ska ha blivit smittade av coronaviruset på samma privata fest.

Den 7 mars fanns ingen allmän smittspridning i Sverige enligt Folkhälsomyndigheten. 179 bekräftade fall av corona hade konstaterats och ingen hade ännu dött.

Och även om Danmark samma dag satte stopp för folksamlingar med över 1000 personer, samlades ju tiotusentals människor på Friends Arena. Så hur farligt kunde det vara att gå på en fest egentligen?

Tre dagar senare höjdes risknivån i Sverige till den högsta.

Allt fler hörde av sig

Festen var fantastisk enligt flera.

– En sådan man går på en gång var femte år. Bara härliga människor, alla har så roligt, alla kramas, alla dansar, man råkar ta varandras vinglas. En underbar fest verkligen, säger gästen Camilla till tidningen.

Men när födelsedagsbarnet skrev ett Facebook-inlägg ett par dagar efteråt och berättade att hans make insjuknat och testat positivt för covid-19, började gäst efter gäst att höra av sig.

– Det var som värsta shitstormen, det var många som hade blivit sjuka den veckan, många redan på tisdagen. Veckan efter blev det ännu fler. Det känns som om vi har varit på ground zero för coronans inträdande i Stockholm.

Flera av deltagarna blev så dåliga att de behövde akut vård. Festvärden själv låg länge i respirator och hans make förberedde sig på att varje dag kunde bli den sista. Men efter 17 dagar i intensivvård vände det.

Maken ser nu ljust på framtiden.

– Nästa gång blir det Niklas 50-årsfest. Då kommer alla de här historierna komma upp igen. Det blir ett firande av livet och av att Niklas överlevde och det kommer att bli något alldeles extra.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skicka ett blombud för lite extra omtanke i helgen: Välj vacker bukett och överraska nära och kära med en kärleksfull påskhälsning här.

Interflora

PODD Så är det att sitta i en väldigt lång karantän

Med Johan Björnfot, som medverkar från kinesiska Wuhan.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Stockholm

Folkhälsomyndigheten