Fåglar

Kyler ner näbb för att klara kyla och hunger

Av: 

TT

Talgoxe. Arkivbild.
Talgoxe. Arkivbild.

NYHETER

När vintern är kall och det råder brist på mat gäller det att spara på energin. Nu har småfåglarnas taktik avslöjats – de sänker helt enkelt temperaturen på näbben för att klara sig.

När forskare vid Lunds universitet och University of Glasgow studerade talgoxars reaktion på matbrist upptäcktes hur småfåglarna helt enkelt stoppar blodflödet till näbben, skriver Lunds universitet i ett pressmeddelande.

I studien , som publicerats i tidskriften Journal of Experimental Biology, filmades vilda och infångade fåglar vid en matningsstation både när den var öppen respektive stängd, för att forskarna skulle kunna se hur de reagerade på matbrist. Mätningar i temperatur gjordes samtidigt med hjälp av termografi, som gör det möjligt att upptäcka infraröd strålning vid temperaturskillnader på fåglarnas kroppar.

"När de inte hade tillgång till föda så tog det mindre än en halvtimme innan näbben var kall. Att det går så fort betyder att det är en försiktighetsåtgärd som fåglarna tar till när de förutser en tid av matbrist" säger forskaren Andreas Nord i pressutskicket.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

”Övervakaren” en av årets holkvinnare

ÄMNEN I ARTIKELN

Fåglar

Lunds universitet

Glasgow

Forskning & vetenskap