Nytt miljardpaket antaget av senaten i USA

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Patrick Semansky
Senaten majoritetsledare republikanen Mitch McConnell. Arkivbild.

Efter intensiva förhandlingar är politikerna i USA:s kongress överens om ännu ett hjälppaket för sitt virusdrabbade hemland.

Stödpaketet, det fjärde i ordningen, är värt 480 miljarder dollar (motsvarande 4 800 miljarder kronor) och främst riktat mot småföretagare och sjukhus.

Sent på tisdagskvällen (svensk tid) antogs paketet av senaten. På torsdag väntas det klubbas i representanthuset, enligt nyhetsbyrån AFP.

"Jag välkomnar denna partiöverskridande överenskommelse", meddelade senatens majoritetsledare republikanen Mitch McConnell i ett uttalande inför omröstningen i senaten.

Representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi, och demokraternas ledare i senaten, Chuck Schumer, meddelade i ett gemensamt uttalande att de är nöjda med att en överenskommelse om ett paket för småföretagare och sjukhus och virustestning kan antas.

Men de båda uttrycker också besvikelse över att inga pengar satsas på att stödja lokala styren och delstatsregeringar. Pelosi och Schumer hoppas dock att ett sådant stöd kan bli aktuellt i kommande stödpaket.

Det nu aktuella stödpaketet kommer mindre än en månad efter det att kongressen fattade beslut om ett krispaket på 2 000 miljarder dollar – alltså hisnande 20 000 000 miljoner kronor – det största i landets historia. Det innehöll bland annat kontantstöd till familjer samt skattelättnader och annan hjälp för näringslivet.

Viruspandemin har fått USA:s ekonomi att tvärbromsa. Över 22 miljoner invånare har förlorat sina jobb under den senaste månaden, skriver tidskriften Fortune.

Publicerad:

LÄS VIDARE