22 forskare: Folkhälsomyndigheten har misslyckats med sin coronastrategi

22 forskare riktar svidande kritik mot Folkhälsomyndighetens sätt att hantera coronautbrottet i Sverige.

De anser att politiker nu måste gripa in med ”snabba och radikala åtgärder”.

”Med tjänstemän utan talang att förutspå eller begränsa epidemin måste de folkvalda gripa in”, skriver de på DN Debatt.

Det är på dagens DN Debatt som 22 stycken forskare skriver att Sverige måste byta strategi när det kommer till att bekämpa coronautbrottet. Statistik visar att det just nu dör tio gånger så många av coronaviruset i Sverige som i Finland, som har betydligt hårdare restriktioner. Bland annat är kaféer och restauranger stängda, samt så gott som alla skolor. Folksamlingar på över tio personer är också förbjudna.

Enligt forskarna har Folkhälsomyndigheten vid minst fyra tillfällen hävdat att smittspridningen har planat ut, även fast så inte har varit fallet.

”Man är obenägen att ändra sina rekommendationer ens när Sveriges kurvor radikalt börjar skilja sig från grannländernas”, skriver de på DN Debatt.

Folk förstår inte allvaret

Jan Lötvall, professor i klinisk allergologi vid Göteborgs universitet, är en av forskarna bakom artikeln. Enligt honom har allmänheten ”inte riktigt fattat allvaret” med coronaviruset.

– Detta eftersom de har fått tveksamma besked från Folkhälsomyndigheten och våra folkvalda, säger Jan Lötvall till Aftonbladet. 

Ett annat problem är enligt honom att Folkhälsomyndigheten inte har haft en öppenhet om vad som har gjorts i övriga länder.

– Länder i Asien har lyckats minska spridningen, väldigt effektivt. Tar vi inte krafttag nu kommer vi behöva göra det senare, säger han.

Politiker måste ta över

Enligt forskarna måste det ske en förändring. Och det snabbt. Bland annat föreslår de att skolor och restauranger ska stänga på samma sätt som man gör i Finland. All sjukvårdspersonal som arbetar med äldre måste bära ordentlig skyddsutrustning. Det måste genomföras masstestning på all vårdpersonal, samt krävas karantän ”av hela familjen om en medlem är sjuk eller testar positiv för virus. Inpränta i samhället att vem som helst kan vara smittsam”.

”De folkvalda, de som har det övergripande ansvaret, måste gripa in, det finns inget annat val”, skriver de på DN Debatt.

Här kan du läsa statsepidemiolog Anders Tegnells svar på kritiken.

Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Statsepidemiolog Anders Tegnell och Maria Bergstrand, tillförordnad enhetschef operativ ledning på MSB.
Statsepidemiolog Anders Tegnell och Maria Bergstrand, tillförordnad enhetschef operativ ledning på MSB.

PODD Corona - så skiljer sig den ekonomiska krisen från tidigare finanskrascher

På vilket sätt skiljer sig den här ekonomiska krisen från tidigare finanskriser? Det reder vi ut i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen


Läs mer om coronapandemin


Publisert:

LÄS VIDARE