Över 5 000 bekräftade fall av coronavirus i Sverige

Tegnell: Kurvan börjar gå brantare uppåt

Av: Nivette Dawod, Nora Fernstedt

Publicerad:
Uppdaterad:

43 personer i Sverige har dött i covid-19 under det senaste dygnet.

Samtidigt har ytterligare 519 personer bekräftats vara smittade av coronaviruset.

– Det är det mesta vi haft under något dygn, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Antalet dödsfall har stigit till 282 personer, meddelade Folkhälsomyndigheten vid torsdagens pressträff. 429 personer vårdas på intensivavdelningar. Värst drabbat är fortfarande Stockholm, som har flest patienter i behov av intensivvård.

Sammanlagt har 5 466 personer i Sverige bekräftats vara smittade av coronaviruset.

– Vi ser att vi är uppe på en ny nivå med fall, mellan 400 och 500 fall om dagen. Kurvan börjar gå brantare uppåt. Redan nu vill jag understryka hur viktigt det blir att allmänheten tar sitt ansvar, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Han berättade att andelen äldre som smittas ökar och att myndigheten får flera signaler om att smittan kommit in på äldreboenden.

– Det är väldigt olyckligt. Det ger stora effekter på dödlighet och belastning på intensivvården, förutom allt personligt lidande.

Antalet dödsfall ökar

Även dödsfallen ökar, med cirka 25–30 nya om dagen. Tegnell underströk hur viktigt det är att fortsätta skydda de äldre, speciellt de äldre-äldre, som han kallar dem.

– Vi behöver göra det så att intensivvården kan fortsätta byggas upp och ta emot det ökade antal fall som kommer in, säger han.

Han tog också upp de nya föreskrifterna och allmänna råden för matbutiker, idrottsrörelsen och kollektivtrafiken som Folkhälsomyndigheten gick ut med igår och menar att det uppstått en del missförstånd kring dem.

– Vi tycker fortfarande det är viktigt att ungdomar kan utöva sina idrotter och vara aktiva. Men de måste följa de här råden, säger Andes Tegnell.

Folkhälsomyndigheten har för närvarande en dialog med Riksidrottsförbundet om att i stor utsträckning skjuta upp cuper och liknande.

PODD Så kommer corona påverka svensk politik

I det här avsnittet av Aftonbladet Daily pratar vi om hur regeringen och Stefan Löfven hanterar coronakrisen. Vad innebär krisen för det politiska läget och hur ser Sverige ut när krisen är över? Gäst: Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad: