Frölunda

Bilbränderna: Frias från våldsamt upplopp

avTT

Bara en person, en 17-åring, döms för bilbränderna i Västra Frölunda förra hösten. Han döms till ungdomstjänst och ska betala skadestånd på drygt en halv miljon kronor.

De övriga fem åtalade, misstänkta för bland annat våldsamt upplopp, frias.

Det var den 13 augusti 2018, med knappt en månad kvar till valet, som ett 70-tal bilar sattes i brand på olika platser runt Frölunda torg i Göteborg. Bilbränderna väckte stor uppmärksamhet, trots att ingen människa kom till skada. Bland annat var statsminister Stefan Löfven på plats dagen efter bränderna.

Tidigare i år åtalades sex unga män, som nu är mellan 16 och 21 år gamla, misstänkta för bland annat våldsamt upplopp. Enligt åklagaren handlade det om en planerad aktion, där bilbrännarna bland annat satte upp mindre vägspärrar för att försvåra för räddningstjänsten.

Foto: Adam Ihse/TT
Utbrunna bilar på parkeringen vid Frölunda torg, dagen efter bränderna den 13 augusti 2018.

"Som en krigszon"

"Det framgår av filmmaterialet och förhören att de boende i området upplevde händelsen som skrämmande. Några har beskrivit det som en krigszon", säger rådmännen Cecilia Ahlström och Helena Josefsson, som dömt i målet, i ett pressmeddelande.

Men bevisningen räcker enligt tingsrätten bara till att döma en av de åtalade. Han döms för grov skadegörelse, bland annat sedan hans blod hittats på flera av de skadade bilarna. Utöver ungdomstjänst på 130 timmar ska 17-åringen betala skadestånd till drabbade bilägare och deras försäkringsbolag på cirka 530 000 kronor (varav knappt 70 000 kronor till bilägarna).

Åklagaren Mats Ihlbom hade vid lunchtid inte hunnit granska domen närmare.

– Inte mer än att tingsrätten gjort en annan bevisvärdering än vad jag har gjort. De anser inte att bevisningen är tillräcklig, säger han till TT.

Skickade filmklipp

Efter bränderna spreds filmer och bilder, där mörkklädda och maskerade personer syns sätta eld på bilar på en parkeringsplats. Senare skickades ett filmklipp till GT/Expressen där en maskerad person kritiserade polisen, socialtjänsten och samhället för bland annat trakasserier.

De övriga fem åtalade frias dock från bilbränderna, men flera av dem döms samtidigt för andra brott.

De misstänkta har hela tiden nekat till brott.

ARTIKELN HANDLAR OM