Brott

Misstänkt för bildådet har släppts av åklagare

”Misstankarna kvarstår”

Av: 

Anders Johansson

NYHETER

I lördags kväll körde en bil rakt genom väggen till idrottshallen i Märsta.

Den misstänkte gärningsmannen hade lagt ett bilbatteri på gaspedalen, enligt Aftonbladets uppgifter och greps kort senare.

Han hade då varit ute från fängelset i fem dagar. Nu har han släppts igen av åklagaren.

Den 29-årige misstänkte gärningsmannen misstänktes först för rattfylla och släpptes av jouråklagare.

Men dagen därpå, i går morse, framkom nya uppgifter om att han kan ha haft ett uppsåt med dådet. En utredning rubricerad försök till mord inleddes och det började utredas om det kunde finnas ett terrormotiv.

Mannen ska ha haft ett brev på sig där det stod att ”folk ska dö”. Usama bin Ladins namn nämndes också i brevet.

Men det finns inget stöd för något terrormotiv.

– Det finns ingen som helst misstanke om att den misstänkte har koppling till islamistisk terrorism, säger kammaråklagare Jenny Karlsson i ett pressmeddelande.

”Misstankarna kvarstår”

Åklagaren hävde senare i dag anhållandet med hänvisning till att misstankarna har försvagats.

– Misstankarna mot personen kvarstår, men de har försvagats och det finns därför inte längre skäl för frihetsberövande, säger Jenny Karlsson i ett uttalande.

Aftonbladets granskning visar att 29-åringen frigavs villkorligt från fängelse bara fem dagar före bilkraschen, i måndags i förra veckan.

Dömd för mordförsök

2014 dömdes han för försök till mord och fick åtta års fängelse.

Han hade då skjutit ner en man i Sundsvall med en grovkalibrig revolver. Han avlossade enligt domen minst fyra skott och kulorna träffade i övre delen av kroppen.

Det sista skottet avlossades från nära håll när offret låg ner på marken och träffade strax bakom ena örat. Skadorna var livshotande men offret överlevde tack vare snabb sjukvård.

Motivet fanns enligt domen att söka i en narkotikaaffär.

Mannen dömdes samtidigt för en krogmisshandel i Härnösand. Han hade gått före i kön till toaletten och en annan gäst som invände mot det blev attackerad med ett knytnävsslag i pannan samt struptag.

Dömd för våldtäkt

Tidigare har mannen dömts för en rad andra brott.

År 2011 dömdes han för våldtäkt mot en yngre kvinna i Härnösand, ett brott som skedde tolv dagar efter att han frigetts villkorligt från ett annat fängelsestraff, den gången för misshandel.

Vid våldtäkten hade han enligt domen snappat åt sig offrets mobiltelefon när han och några kompisar träffat på henne och hennes väninnor. Killarna sprang iväg mot ett bostadsområde där tjejerna kom ifatt dem. Den unga kvinnan skulle få tillbaka telefonen om hon följde med in i en lägenhet.

Enligt den version som domstolarna fäste tilltro till följde hon och en väninna med in – och övermannades. Den unga kvinnan blev slagen och bunden med en elsladd. Han våldtog henne sedan inne i en mörk garderob.

Mannen som då var 20 år gömde sig sedan hos en granne och flydde en tid till Norge. Han nekade till brott men ansågs överbevisad.

ANNONS

25% rabatt på baddräkter och bikinis med hög midja och shapingeffekt i fina färger!

Extern länk från Ellos

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Man gripen för mordförsök efter bildåd mot idrottshall

ÄMNEN I ARTIKELN

Brott

Märsta

Usama bin Ladin

Våldtäkt