Ghenwa Hammoud med sonen Hussein
Foto: Robert Rosén
Ghenwa Hammoud med sonen Hussein

Sexåring hoppade av buss – som körde iväg med mamman

Publicerad:
Ghenwa Hammoud med sonen Hussein
Foto: Robert Rosén
Ghenwa Hammoud med sonen Hussein

NYHETER

Hussein, 6, hoppade av bussen.

Då stängdes dörrarna och man körde vidare.

Kvar på bussen fanns mamma Ghenwa och lillebror Ahmed.

– Det kunde ha slutat illa, konstaterar Ghenwa Hammoud.

Det var måndagen den 25 november som Ghenwa Hammoud, 30, färdades på buss 35 mot Kvarnby med sina söner. När familjen skulle kliva av den fullsatta bussen på Örtagården hann dock bara Hussein, 6, av, vilket Sydsvenskan var först att berätta om.

När Aftonbladet möter upp familjen som även består av av pappa Rabee El-Ali, 40, mellansonen Ahmed, 2, och minstingen Ali Alhadi i hemmet på Rosengård en och en halv vecka senare är de fortfarande skärrade över vad som inträffat.

– Jag kände att jag inte kunde skydda mina barn och var inte bra som mamma. Nu kan jag inte ta bussen med dem alla och känna mig trygg, säger Ghenwa Hammoud.

Var inte kvar vid hållplatsen

Tillsammans med Hussein och Ahmed hade Ghenwa Hammoud varit på barnmottagningen. När de väl skulle kliva av hemma i Rosengård gick Hussein ut medan Ghenwa kom strax bakom med Ahmed.

Innan modern och mellanbrodern hunnit ut stängdes dock dörrarna.

– Jag tryckte på knappen igen och knackade på dörren men han (busschauffören) lyssnade inte på mig. Folk började skrika ”Hallå, är du dum” men han körde bara vidare, återberättar Ghenwa.

Tumult utbröt på bussen men Ghenwa och Ahmed fick åka vidare till den efterföljande stationen, Bennets väg, och därefter springa tillbaka.

– Jag och min son sprang och ropade ”Hussein!”. Sen började jag lugna mig och tänkte: ”Han mår bra. Han är där”. När jag kom till busstationen var han inte där. Jag blev mycket orolig och rädd.

Foto: Robert Rosén
Hela familjen samlad i hemmet på Rosengård.

Orolig för mamma

Istället för att börja gråta eller springa efter bussen hade sexårige Hussein tagit beslutet att gå hem till pappa. Någonting som Ghenwa och Ahmed fick information om direkt efter att de kommit till busshållplatsen.

– Det var för att inget skulle hända mig, säger Hussin lågmält.

Själv var han mest orolig för vad som hade hänt med sin mamma och lillebror.

– Han tänkte att jag och hans bror var skadade, eftersom han såg att dörren stängdes i mitt ansikte och jag hade Ahmed i handen, säger Ghenwa.

Hussein:

– Jag var rädd.

”Ytterst ångerfull”

Händelsen anmäldes till Skånetrafiken som bad Nobina, som trafikerar bussarna, att utreda det hela. Efter att ett kundärende med all nödvändig information inkommit, och vittnesuppgifter samlats in, har deras bild av händelsen klarnat.

Då bussen var full både vad gäller sitt- och ståplatser märkte inte busschauffören vad som inträffade. När passagerare, däribland Ghenwa, ropade förstod chauffören inte vad det handlade om och hade därutöver inte möjlighet att stanna förrän vid nästa hållplats.

– När vi informerade om vad som hänt var han förstås ytterst ångerfull. Men han har inte haft möjlighet att se eller upptäcka det när det inträffar, säger David Erixon, kommunikationschef vid Nobina.

Foto: Johan Töpel
David Erixon, kommunikationschef vid Nobina.

Föraren gjorde inte fel

Den utredning som gjorts har visat på att föraren inte gjorde något fel vid tillfället och hans arbete är således inte i fara.

– Vi har haft samtal med föraren och kan inte konstatera något arbetsrättsligt felaktigt sätt. Däremot är det olyckliga omständigheter som inträffar. Vi tar snarare upp frågan och följer upp våra rutiner för att det inte ska kunna inträffa igen, säger David Erixon.

För att förhindra att något liknande sker igen menar han att det handlar om att öka kunskapen bland förarna.

– Det handlar i grund och botten om att våra bussar är väl utrustade med speglar som ger rätt förutsättningar. Sen är det att skapa en ökad kunskap så att man tittar att alla är ute. Normalt sett fungerar det väldigt, väldigt väl men olyckliga omständigheter kan inträffa.

En förklaring som familjen dock inte köper, då de menar att problemen på buss 35 är utspridda och vill en förändring.

”Vill aldrig mer åka buss”

– Det kunde ha blivit en bilolycka och att min son skadats. Det kunde ha slutat illa. Tacka gudarna för att min son använde sin logik och gick hem.

Från Nobina är man dock tydliga med att vill be om ursäkt.

– Vi vill verkligen be om ursäkt till kvinnan, hon och alla våra kunder ska känna sig trygga i kollektivtrafiken. Vi förstår att det är en jätteobehaglig situation och vill gärna komma i kontakt med henne för att be om ursäkt.

Vad gäller Hussein, 6, har han åkt buss en gång efteråt. För att ta blodprov. Då höll han mamma Ghenwa under hela bussfärden. Förhoppningen är att han slipper åka buss igen.

– Jag vill aldrig mer åka med en buss, säger Hussein.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE