Vapensmugglare hade manifest av Breivik

avRobert Rosén

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TT
Hovrätten har ogillat åtalet för narkotikasmuggling.

Tingsrätten fällde 31-åringen för narkotika- och vapensmuggling.

I sin packning hade han dessutom manifest från Anders Behring Breivik och Elliot Rodger.

Nu väljer hovrätten dock att fria mannen från narkotikasmuggling.

Malmö tingsrätt dömde i oktober en 31-årig man till två och ett halvt års fängelse för narkotikasmuggling och grov smuggling.

Mannen, som är utländsk medborgare, körde i somras till Sverige för semester. När han kommit över Öresundsbron stoppades han dock för en tullkontroll.

Tullinspektören upptäckte då att mannen hade med sig två pistoler, en skyddsväst, ljuddämpare, flera laddade magasin och utöver magasinen långt över tusen patroner. Han hade dessutom med sig pepparspray och en kniv.

I mannens packning fann man vidare över 700 narkotikaklassade tabletter och manifest från Anders Behring Breivik och Elliot Rodger, männen bakom terrorattentatet i Norge 2011 och massakern i Isla Vista 2014.

Användes i sociologistudier

31-åringen har förklarat att han är vapenintresserad och har såväl vapentillstånd som är medlem i sportskytteföreningar i sitt hemland. Sprayen menade han i sin tur att han har i självförsvar medan kniven gått i arv.

Tabletterna har han sagt att att han har recept för och den stora mängden har förklarats med den långa semestern.

När det gäller manifesten från de bägge massmördarna har 31-åringen berättat att han använt de i sina sociologistudier.

Då mannen har både ett vapenpass, vilket gäller för att föra in vapen i en del andra länder, och recept på narkotikan trodde han inte att han förde in något olagligt och nekade enligt egen utsago därför på tullens fråga om han hade något olagligt med sig in i landet.

Ansågs inte trovärdigt

Malmö tingsrätt ansåg förvisso att mannens vapenintresse var bevisat och ansåg det klargjort att narkotikan var för eget bruk, men såg det som märkligt att han inte gjort efterforskningar för vad som gäller för Sverige specifikt. De ansåg även att stora delar av hans berättelse i övrigt inte var särskilt trovärdig.

En stor del av de vapen mannen fört in menade tingsrätten hade lite att göra med sportskytte och vittnesmål har även sagt att han svarade nej på frågan om han hade narkotika eller vapen med sig.

Då flera av mannens uppgifter inte varit trovärdiga menade tingsrätten att det var ställt utom rimligt tvivel att han begått gärningarna uppsåtligen.

Frias för brist på kunskap

Hovrätten över Skåne och Blekinge har nu dock valt att fria mannen från narkotikasmuggling och sänkt fängelsestraffet till åtta månader.

De menar förvisso att 31-åringen objektivt sett gjort sig skyldig till brotten men då det inte finns någon bevisning för att mannen haft kunskap om lagarna gällande införsel av narkotika menar hovrätten att han inte kan fällas för narkotikasmuggling.

Däremot menar hovrätten att mannen borde ha insett att lagarna för införsel av vapen skiljer sig åt mellan länder och därför borde han ha gjort efterforskningar kring det. De menar därför att det är klargjort att 31-åringen inte skulle ha anmält vapeninnehavet till tullen även om han haft kunskapen, och väljer att döma honom för grov smuggling.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Malmö

Brott

Smuggling

Vapen

Narkotika