Karolinska ställer in jullunch för personalen – har inte råd

S: ”Moderaterna borde ställt in politikernas jullunch i går istället”

Av: Matilda Aprea Malmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Ingen jullunch till de anställda på Karolinska universitetssjukhuset i år. Anledningen är sjukhusets kärva ekonomi.

– Det är barockt, personalen förtjänar att firas, säger Aida Hadzialic (S), finansregionråd i opposition i Region Stockholm.

I höstas drog Karolinska in på fikabrödet. I jul får de anställda inte heller någon jullunch som de annars har fått varje år.

”I år kommer Karolinska universitetssjukhuset inte att anordna eller erbjuda subventionerade julluncher för våra medarbetare pga. vårt ekonomiska läge”, skriver presstjänsten på Karolinska universitetssjukhuset i ett mejl till Aftonbladet.

– Jag är så oerhört besviken på hur man beter sig mot personalen, det är respektlöst. De borde firas, säger Aida Hadzialic (S) finansregionråd i opposition i Region Stockholm.

1 av 4 | Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Karolinska ställer in jullunchen för personalen.

Alla politiker fick jullunch i går

På tisdagen serverades alla politiker en traditionsenlig jullunch i Stockholms regionfullmäktige och på onsdagen fick Aida Hadzialic (S) reda på Karolinskas beslut att ställa in sin.

– Jullunch är en stark symbol, moderaterna borde ställt in politikernas lunch istället för sjukhuspersonalens, det om något vore klädsamt. De prioriterar helt fel.

Tidigare i år har Karolinska universitetssjukhuset varslat 550 medarbetare på administrationssidan och i början av november kom ett nytt storvarsel som berör 250 läkartjänster och 350 underskötersketjänster.

LÄS VIDARE

– Vi är Nordens rikaste region och nu saknas det pengar till julluncher för att man har slösat bort pengarna. Irene Svenonius (M) får ta ansvar för det här, det är hennes budget som sätter ramen, säger Aida Hadzialic (S).

Irene Svenonius (M), finansregionråd, svarar på kritiken, via sin pressekreterare Sara Persson, i ett sms till Aftonbladet:

”Den här typen av beslut är det respektive verksamhet eller sjukhus som beslutar om och det finns inte något politiskt beslut som styr hur sjukhusen väljer att göra.”

Publicerad: