Karin Pettersson, ny kulturchef: Kommer inte bli mindre vänster

avAnders Johansson

Publicerad:
Uppdaterad:

Hur känns det, Karin Pettersson, som tillträder som ny kulturchef på Aftonbladet efter nyår?

– Det känns underbart! Det känns som att komma hem, jag har ju jobbat här många år tidigare, men gjort andra saker nu ett par år. Det känns väldigt härligt.

Du har ju tidigare varit förknippad med Socialdemokraterna. Kommer Aftonbladet kultur bli mindre vänster nu än tidigare?

– Aftonbladet kultur har en helt unik roll i svenskt samhällsliv i kraft av att man är den enda stora kultursidan som bottnar i en utgångspunkt från vänster. Den traditionen ger en unik tyngd och speciell ställning åt kultursidan som ska värnas. Med kraft! Så nej!

Foto: Magnus Sandberg
”Jag tror det finns en längtan efter just det fördjupande och det som tar de stora frågorna på allvar”, säger Karin Pettersson.

Vilka är de viktigaste frågorna i samhället i dag, tycker du?

– Det jag själv känner är att det är en svår tid vi lever i på många sätt med stora existentiella utmaningar. Det handlar om hur vi ska leva tillsammans som människor, det handlar om en politisk radikalisering, det handlar om en demokrati som utmanas på många ställen i världen, klimatkrisen.

– Som jag tänker så har konsten, litteraturen, kulturen en särskild uppgift, och är särkilt lämpad att brottas med de frågorna, vad det är att vara människa i en sådan här tid, frågor om mening och existens.

Vad kan Aftonbladet kultur bidra med i debatten, hoppas du?

– Aftonbladet är speciell eftersom vi är en sådan stor tidning, med sådan bredd. Så det ena uppdraget är ju att verkligen, i närhet till läsarna och med respekt för läsarna, guida till och öppna nya världar på kulturens område, kulturupplevelser och debatter.

– Och det andra uppdraget är ju just att föra de här svåra samtalen om mening och existens och framtiden. Hur ser nya idéer om hur vi kan leva tillsammans ut? Finns det utopier? Finns det visioner? Finns det nya sätt att tänka kring gemenskap, sammanhang, politik och ekonomi?

Alltmer av Aftonbladet läses ju på mobiltelefoner. Kommer det vara möjligt att bidra med de lite längre texterna som kulturen har gjort tidigare?

– Ja, det tror jag absolut! Jag tror det finns en längtan efter just det fördjupande och det som tar de stora frågorna på allvar. Så klart ska Aftonbladet kultur också finnas med i nya uttrycksätt. Man kan fundera över andra sätt att möta läsarna, om det kanske är i poddform, eller i samtalsform. Men texten kommer självklart fortsatt stå i centrum.

Till sist, vad önskar du mest av allt just nu?

– Jag önskar att vi tar oss igenom mörkret som står för dörren och att vi hittar ett sätt att komma ut på andra sidan.

Publicerad:

ARTIKELN HANDLAR OM