Kungen städade strand i Mumbai: ”Fantastiskt”

avJoachim Kerpner

Publicerad:
Uppdaterad:

MUMBAI. Hela Versova Beach var täckt av ett 1,5 meter tjockt lager av plast och skräp för bara några år sedan.

Nu är kung Carl XVI Gustaf en av 200 000 frivilliga som sedan dess hållit stranden ren.

– Alla är här och hjälps åt. Det är ett fantastiskt engagemang, sade kungen efteråt.

Fiskarna som bor i husen vid stranden torkar små fiskar, så kallade Bombay duck, på ställningar. Som de alltid har gjort. Men numera slipper de vada genom ett hav av plast till sina färgglada fiskebåtar.

1 av 7 | Foto: CAROLINA BYRMO
Kungen drog på sig blå skyddshandskar och plockade glatt skräp på Versova Beach i Mumbai. Drottningen var lite mer avvaktande.

Aktivisten och advokten Afroz Shah lekte ofta på den 2,5 kilometer långa stranden under sin uppväxt. 2015 stod han inte ut längre. Tillsammans med 84-årige grannen Harbansh började han plocka sopor. Snart hade de fått med sig 300 frivilliga.

Från att ha varit en av den indiska mångmiljonstaden Mumbais mest nerskräpade stränder, var stranden 2018 ren från plast, skor, cementsäckar och allt möjligt annat som sköljdes in från havet. 20 000 ton skräp hade de frivilliga forslat bort.

När kungen och drottningen kom till stranden under onsdagen i samband med det svenska statsbesöket togs de emot av Afroz Shah och 100-tals frivilliga barn och vuxna som plockade skräp, eftersom stranden hela tiden måste hållas ren från nytt avfall som sköljs in av havet.

9-årige Ali tyckte svenske kungen var snäll

Barnen kom bland annat från en Mumbai-skola som ligger bredvid en flod full av sopor. Nu fick de lära sig att det faktiskt går att göra något mot nerskräpning. 9-årige Ali fick prata lite med den svenske kungen.

– Han var snäll, sade Ali efteråt.

Kungen, som under städningen var iförd blå skyddshandskar, verkade gilla att få plocka sopor ett tag. Efteråt fick Aftonbladet en pratstund:

– Jag hade ju hört talas om det här innan, och därför tyckte vi det var ett fantastiskt intressant ställe att få besöka. Att se vad som går att göra med handkraft och stor vilja. Runt 200 000 frivilliga har engagerats under årens lopp. Alla är här och hjälps åt. Det är ett fantastiskt engagemang.

Ungefär som när scouterna vårstädar på Djurgården?

– (skrattar) Nja, här är det fler som städar. Men det är riktigt, det är ett initiativ som vi drog igång. Vi håller inte på så ofta på Djurgården, men det handlar om att man ska få in känslan för det i kroppen, sade kungen, som sedan 1977 är hedersordförande i World Scout Foundation.

”Kungens skräpplockning ett stort budskap till världen”

Efteråt var aktivisten Afroz Shah glädjestrålande:

– Det faktum att kungen kom till stranden och plockade skräp är det största budskap han kan ge till världen. Det är ett problem som berör oss alla, och som måste lösas av oss alla.

Verksamheten har fått stöd via stiftelsen Håll Sverige Rent, som ser till att svenskar över hela landet plockar skräp. 2016 fick Afroz Shah ett stort miljöpris av Unep, FN:s miljöprogram, som kallade Versova Beach Clean Up för ”världens största projekt för att hålla en strand ren”.

– Shah och Mumbais invånare är en inspiration för hela världen, sade Uneps chef Erik Solheim då.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM