Bank of England höjer styrräntan – första gången sedan 2007

NYHETER

Bank of England höjer nu styrräntan med 0,25 procent till 0,5 procent.

Det är första gången på tio år som en höjning sker rapporterar AP.

– Detta kommer med största sannolikhet att ha effekt på det svenska ränteläget, säger sparekonomen Claes Hemberg.

Beskedet om att den brittiska styrräntan höjs från 0,25 procent till 0,5 kom vid lunchtid på torsdagen och var väntat enligt de flesta bedömare.

Direkt efter steg det brittiska pundet efter att ha fallit tidigare under dagen.

Även sparekonomen Claes Hemberg menar att beskedet var väntat då både den europeiska men också brittiska ekonomin mår bättre än på länge.

– Storbritannien har haft en stark ekonomisk tillväxt de senaste åren och då vill man höja räntan för att komma tillbaka till en mer normal ränta. Samtidigt ser Europas tillväxt både stabilare och starkare ut, vilket gör att vi kan förvänta oss att även den Europeiska centralbanken kommer att höja räntan, vilket i sin tur kommer hjälpa Sverige göra samma sak, säger Claes Hemberg och fortsätter:

”Ingen vill vara först ut”

– Allting sitter ihop som ett dragspel. Bankerna lurpassar på varandra då ingen vill vara först ut med att höja sin ränta.

Hemberg förklarar vidare att britternas höjning därför troligtvis kommer att smitta av sig på den svenska styrräntan, som i dag ligger på rekordlåga −0,5 procent.

– Om ingen vågar höja räntan så vågar inte heller Stefan Ingves (Sveriges riksbankschef reds anm.) då den svenska kronan skulle bli dyr och det skulle påverka exporten. Men om ju britterna vågar så hjälper det Ingves, och han borde därför inte överraskas i dag av att britterna höjer sin styrränta just nu.

Claes Hemberg förklara vidare att Stefan Ingves besked om att lämna räntan oförändrad fram till nästa sommar därmed kan komma att ändras.

– Detta ökar sannolikheten att han kommer behöva höja den tidigare. Analytiker har tidigare sagt att han kommer att tvingas att höja den redan i februari-mars. Så det blir till att se vem som kommer att få rätt.

”Var beredda att spara en krona”

Framförallt kommer en höjning att påverka de svenska boräntorna menar Hemberg som dock vill tona ned de allra mest alarmerade varningssignalerna.

– Räntorna kommer att ticka uppåt men det blir inte någon dramatisk höjning direkt då vi haft så många år med låga räntor, vilket gör att det inte går att höja snabbt. Det tål inte samhället och det vet Stefan Ingves med.

– Det finns därför ingen anledning att binda boräntan eller dramatisk förändra sin ekonomi men man ska vara beredd på att räntorna kommer att stiga, framförallt boräntan, och det kan därför vara bra att spara undan en slant redan nu.

Så har reporäntan förändrats år för år 00:35
ARTIKELN HANDLAR OM