Snusjätte erbjöds betala 600 miljoner för slopat förbud: Allt har ett pris

Av: Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

För 600 miljoner kronor skulle snusjätten Swedish Match få sälja sina tobaksvaror i EU.

Nu publicerar DN samtalet där mutan erbjuds i den uppmärksammade skandalen.

– Allting har ett pris, säger affärsmannen Silvio Zammit i samtalet, enligt tidningen.

EU:s tidigare hälsokommissionär John Dalli tvingades avgå efter att det 2012 avslöjades att han via sin vän Silvio Zammit erbjudit Swedish Match att betala för att få ett mer snusvänligt tobaksdirektiv.

Kostnaden skulle vara en muta på kring 600 miljoner kronor.

Nu har DN publicerat samtalet där mutan erbjuds och i samtalet förklarade Zammit att ”allting har ett pris”.

Erbjudandet gavs medan EU arbetade med att ta fram det nya tobaksdirektivet och Swedish Match tackade nej. I stället larmade de EU-kommissionen och mutskandalen uppdagades.

– Först trodde jag inte det var sant, men när jag insåg att erbjudandet var trovärdigt var det en blandning av ilska och uppgivenhet. Det hade varit en lång politisk process där vi i åratal hade försökt förklara snusets roll för att få ner rökningen och så kokade det ner till en smutsig fråga om mutor. Alla våra goda argument blev meningslösa. Samtidigt förstod jag att alla möjligheter att få exportförbudet lyft var förstörda, säger Patrik Hildingsson, kommunikationsdirektör vid Swedish Match, till DN i dag.

Muthärvan har blivit aktualiserade igen efter att den maltesiska journalisten Caruana Galizia, 53, mördades med en bilbomb i mitten av oktober. Den inflytelserika journalisten rapporterade bland annat flitigt om turerna kring förre EU-kommissionären John Dalli, skriver TT.

Publicerad:

LÄS VIDARE