Skandal skakar senatorskandidat – kan skada president Trump

avSimón Bustamante

Publicerad:
Uppdaterad:

Republikanske senatorskandidaten Roy Moore, 70, har anklagats för att ha försökt inleda relationer med minderåriga flickor när han själv var i 30-årsåldern.

Nu kräver flera topprepublikaner att Moore hoppar av valet i delstaten Alabama om en månad – vilket han vägrar.

Skulle han förlora kan Trumps värsta mardröm komma att besannas – att republikanerna redan nästa år förlorar majoriteten i senaten.

Roy Moore.
Foto: Mickey Welsh / AP TT
Roy Moore.

I slutet på september stod det klart att kontroversielle domaren Roy Moore blir den republikanske kandidat som i december tävlar mot demokraterna om en plats i senaten.

Moore är en kristen fundamentalist ökänd för att sätta evangeliska principer före juridiska eder. Han har bland annat kallat homosexualitet för ”motbjudande” och ”avskyvärt” – och ses som en solklar senatorskandidat i delstaten Alabama, där 86 procent av invånarna identifierar sig som kristna.

Kysste, klädde av och tog på 14-åring

Men nu skakas den 70-årige republikanen av en skandal, efter att Washington Post publicerat vittnesmål från flera kvinnor som hävdar att Moore försökte inleda relationer med dem när kvinnorna var minderåriga – och han själv i 30-årsåldern.

En av kvinnorna, Leigh Corfman, var 14 år när Roy Moore ska ha kysst, klätt av och tagit på henne i sitt hem.

– Jag ville bara få det överstökat och komma bort därifrån, berättar Leigh Corfman för Washington Post.

Ytterligare tre kvinnor har berättat om hur Moore gjorde närmanden medan de fortfarande var i tonåren, men till skillnad från Corfman har ingen av de här kvinnorna hävdat att Roy Moore skulle ha tvingat sig på dem på något vis.

Moore: ”En desperat attack”

Moore tar kraftigt avstånd från anklagelserna och skriver i ett pressmeddelande att vittnesmålen är ”fullständigt falska och en desperat politisk attack från det demokratiska partiet och Washington Post”.

Men det har inte hindrat flera topprepublikaner från att kräva att Roy Moore hoppar av valet i Alabama.

– Om de här anklagelserna är sanna måste han kliva åt sidan, säger Mitch McConnell, republikanernas talman i senaten.

Han får medhåll från republikanske senatorn John McCain:

– Anklagelserna mot Roy Moore är djupt oroande och diskvalificerande. Han borde omedelbart kliva åt sidan och låta Alabamas invånare välja en kandidat som de kan vara stolta över.

Kan i slutändan drabba Trump

Roy Moore har inte visat några tecken på att vilja hoppa av – och även om han skulle komma på andra tankar tillåter Alabamas lagstiftning inte honom att kasta in handduken så nära inpå valet, uppger CNN.

Om det är något som strateger hos både republikaner och demokrater varit säkra på är att de sistnämnda inte skulle ha en chans att kunna ta tillbaka senaten förrän tidigast under nästa presidentval år 2020.

Men skulle Moore komma att förlora väljarnas förtroende till demokraternas kandidat, kan det enligt CNN orsaka en dominoeffekt som i slutändan leder till att president Trump och republikanska partiet förlorar majoriteten i senaten – redan under mellanårsvalet 2018.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Washington

Alabama

Roy Moore