Ytterligare sex personer gripna efter nazistdemonstrationen

avAnders Johansson

NYHETER

Polisen har identifierat och gripit ytterligare sex personer som gjort sig skyldiga till brott vid nazistdemonstrationen i Göteborg.

De misstänks för våldsamt upplopp och stenkastning som varit riktad mot polisen.

– Flera av dem tillhör ingen falang, säger åklagaren Mats Ihlbom som leder förundersökningen.

Bevisningen mot de sex personerna är god enligt åklagaren.

Sedan demonstrationen den 30 september har utredarna jobbat hårt med att gå igenom ett mycket omfattande filmmaterial. Enligt Aftonbladets uppgifter hade ett 80-tal poliser bröstkameror och det fanns dessutom fast monterade kameror som filmat under dagen.

Förutom filmer finns iakttagelser både från allmänheten och polismän. Åklagaren bedömer att utredningen är så robust att han inte begärt någon av de sex häktade.

Släppta på fri fot

– Därför har vi släppt ut dem i avvaktan på rättegång men de är fortfarande på sannolika skäl misstänkta, säger Mats Ihlbom.

Samtliga misstänks för våldsamt upplopp och några av dem misstänks därutöver för våld mot tjänsteman och försök till våld mot tjänsteman.

Enligt Aftonbladets källor fanns det en mängd personer på plats som utnyttjade tillfället att försöka kasta sten och annat på polisen, inte minst på eftermiddagen utanför Liseberg.

– De värsta idioterna där var varken afa eller fotbollshuliganer, utan det var förortsbuset, som inte bryr sig det minsta om nazister eller politik, säger en källa som arbetade vid demonstrationen. De tog tillfället i akt att kasta sten på polis och vara med om lite adrenalinhöjande händelser.

Har ändrat ålder

En av dem som var särskilt aktiv, och kastade sten med en slunga, kunde gripas redan klockan 15.55 på demonstrationsdagens eftermiddag. Han visade sig vara ensamkommande asylsökande och var enligt rättens första dokument 17 år.

Han sitter fortfarande häktad och har under tiden genomgått en medicinsk ålderbedömning vid rättsmedicinalverket. Ansvarig rättsläkare har kommit fram till att resultatet ”talar för” att den undersökte var 18 år eller äldre vid tidpunkten för undersökningen.

”Inte motdemonstranter”

Åklagaren vill inte beteckna de nya gripna som ”motdemonstranter”. Han bekräftar delvis att det rör sig om ”förortsbusar” som passat på att utnyttja tillfället att kasta sten mot polisen.

– Ja, för några utav dem så gäller det, säger Mats Ihlbom. Det är ju under utredning så jag vill inte säga att samtliga är si eller så. Men de initialt gripna tillhör inte någon falang, men jag kan inte säga det om samtliga. Jag vill inte uttala mig om vad de skulle kunna ha för motiv.

”Fult agerande”

Mats Ihlbom är i övrigt nöjd med hur utredningen går framåt.

– Med ett gediget utredningsarbete börjar vi få bilden av hur det har gått till och vilka som varit inblandade. Det är ett ganska fult agerande mot polis och myndigheter. Vi försöker få fram och lagföra de personerna.

Det är polisen som varit främsta målsägaren här?

– Det är väl lite därför jag inte vill kalla dem motdemonstranter. För det här upploppet är, som jag ser det, riktat mot polismyndigheten och inte mot nazisterna.

Under demonstrationen greps och anhölls 22 nazister. De släpptes utan att begäras häktade men har åtal att vänta för bland annat våldsamt upplopp.

ARTIKELN HANDLAR OM