Mejla

Wolfgang Hansson

Puigdemont vill bli martyr

Publicerad:
Carles Puigdemont.
Foto: AFP
Carles Puigdemont.

NYHETER

Carles Puigdemont strategi är att förvandla sig själv och de övriga separatistledarna till martyrer och samtidigt internationalisera konflikten.

Madrids handlande gör att han mycket väl kan vara på väg att lyckas.

Makthavarna i Spanien vill visa att ingen på egen hand kan bryta loss delar av Spanien. Att det är grundlagen som gäller.

Det är skälet till att man så snabbt efter folkomröstningen slog till mot ledarna bakom den olagliga självständighetsförklaringen. Nu sitter åtta av dem häktade i Spanien. För Puigdemont och fyra andra ledare som flydde till Belgien har myndigheterna utfärdat en internationell arresteringsorder.

Istället för att gå under jorden har Puigdemont anmält sig till den belgiska polisen och sedan släppts i väntan på beslut om eventuell utlämning.

Allting är del i en noga uttänkt strategi för att öka sympatierna både utomlands och i Spanien för kravet på självständighet för Katalonien.

Långa fängelsestraff

Ju tuffare Madrid agerar mot självständighetsrörelsen desto mer kommer förståelsen för Madrids agerande att minska. Jakten på de katalanska självständighetsledarna kan lätt uppfattas som att den starkare parten ägnar sig åt politiskt förföljelse i en bitter konflikt.

På pappret hotas de gripna ledarna av 30 års fängelse för att ha anstiftat ett uppror. Det är inte säkert att straffen blir så hårda. Men även kortare fängelsestraff kan av omvärlden och katalanerna uppfattas som ett onödigt strängt sätt att behandla ledare som, trots allt använt mestadels demokratiska medel i sin kamp för att nå självständighet.

Även om Madrid har rätten och lagarna på sin sida finns det en fara i om det uppfattas att de agerar utifrån hämndlystnad och försök att stoppa framtida krav på självständighet.

Avrättades

De katalanska ledarna vill gärna associeras med Lluis Companys som utropade katalansk självständighet redan 1934, alldeles före det spanska inbördeskriget. Han greps av nazisterna och överlämnades till fascistgeneralen Franco som lät avrätta honom. Puigdemont vill gärna frammana bilden av att läget är liknande nu.

Att Puigdemont och hans vänner valde att fly till Belgien är inte heller det något slump.

Den avsatte katalanske regionpresidenten vill internationalisera konflikten. Det är svårt att hitta ett bättre sätt än att befinna sig i EU:s huvudstad.
Här har han tillgång till media från hela världen som har sina Europakorrespondenter placerade i Bryssel. Om Puigdemont skulle utvisas och gripas i Belgien så kommer det att bli en stor nyhet som får mycket uppmärksamhet runtom i Europa och världen.

Dela Belgien

Om Belgien mot förmodan väljer att inte överlämna honom till de spanska myndigheterna har han en bra plattform av fortsätta driva sin kamp härifrån. Belgien är ett av få länder i Europa där det finns viss sympati för katalanernas kamp. Belgien har en egen självständighetsrörelse som vill dela landet i en flamländsk och en franskspråkig del. Ledaren för det flamländska partiet Vlaams Belang, har upprepade gånger sagt att han inte tror att Puigdemont kan få en rättvis rättegång i Spanien. Vilket upprört Madrid.

EU har hittills envist hävdat att konflikten är en spansk inre angelägenhet som EU inte får lägga sig i. Samtidigt var det många EU-ledare som protesterade när spansk polis på ett brutalt sätt hindrade tusentals människor från att rösta i den illegala folkomröstningen den 1 oktober.

Obehaglig överraskning

Budskapet från EU kan sammanfattas ungefär så här: Så länge ni i Madrid sköter det hela snyggt utan att använda en massa våld så kommer vi att hålla en låg profil men i princip stötta er. Men använder ni våld och bryter mot de mänskliga rättigheterna kommer vi inte att hålla tyst.

Puigdemont hoppas att kombinationen av att Madrid tar över styret i Katalonien och fängslar honom och de övriga ledarna ska ge dem martyrstatus och öka stödet för ett fritt Katalonien.

Inför nyvalet i Katalonien den 21 december gäller det för Madrid att genom sina handlingar motbevisa den bilden.
Annars kan valresultatet bli en obehaglig överraskning.

Publicerad:

LÄS VIDARE