Brott

Knutbypastorn erbjuds jobb i Svenska kyrkan

Av: 

Angelica Öhagen

NYHETER

I ett intyg skickat till Örebro tingsrätt erbjuder en diakon i Svenska kyrkan den livstidsdömde Helge Iversen, 46, anställning i församlingens sociala arbete.

– Jag önskar att Helge efter lång tid kan få tidsbestämt straff så vi kan påbörja dessa framtidsutsikter, skriver diakonen.

Livstidsdömde Knutbypastorn Helge Iversen, tidigare Fossmo, har vid två tillfällen ansökt om att få sitt straff tidsbestämt. I den senaste ansökan har han bifogat flera rekommendationsbrev och intyg från anställda inom olika kyrkliga samfund. Ett kommer från en diakon verksam i Svenska kyrkan. I intyget som skickats till Örebro tingsrätt skriver diakonen, som är anställd i Stockholms stift, att det finns en tydlig plan för Helge Iversen när han kommer ut från fängelset. Han kommer att erbjudas praktik - med sikte på anställning - inom Svenska kyrkans sociala arbete. Enligt intyget har den tidigare frikyrkopastorn redan antagits till en uppdragsutbildning för framtida medarbetare inom Svenska kyrkan.

– Efter utbildningen erbjuder jag Helge att arbetsträna i kyrkan inom det sociala arbetet jag bedriver, ett år med praktik och träning för att sätta sig in i det, och sikta på anställning efter praktik, skriver diakonen.

Både Helge Iversen och diakonen beskriver att de haft många samtal om hans framtid. Diakonen har också varit med Helge på flera av hans permissioner.

– Efter många och långa samtal och promenader önskar jag som diakon att vi kan genomföra dessa aktiviteter (eg. arbetsträning/utbildning) med mig som medvandrare, skriver diakonen.

Upprörd stämning i Svenska kyrkan

Flera personer inom Svenska kyrkan är upprörda över intyget om att Helge Iversen erbjudits praktik med sikte på anställning. Det var juristen Per Westberg på Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation som först uppmärksammade intyget i domen från Örebro tingsrätt. Han menar att det strider mot lagen om registerkontroll av personer som ska arbeta med barn.

– Den som erbjuds arbete, frivilliguppdrag eller praktik som innebär direkt och regelbunden kontakt med barn ska kunna åläggas att visa ett särskilt registeruppdrag från polisens belastningsregister, skriver Per Westberg i ett inlägg på Facebook.

På Sveriges Kristna Råd (SKR) som samordnar andlig vård inom Kriminalvården menar man att alla former av intyg är olämpligt.

– Vår rekommendation är att man inte ska skriva några intyg alls av flera skäl, bland annat att en del personer man möter i arbetet på fängelser har manipulativa drag, säger Susanne Rodmar, konsulent för andlig vård i Kriminalvården på SKR.

Att Helge Iversen är manipulativ slår rättspsykiatern fast i sitt yttrande till Örebro tingsrätt.

– Han förefaller ha en inte oansenlig förmåga att kunna manipulera och dupera omgivningen, skriver rättspsykiatern.

Trots att Helge Iversen, enligt intygen, kommer ha en ordnad tillvaro när han släpps från fängelset valde Örebro tingsrätt att avslå hans ansökan om att få sitt livstidsstraff tidsbedömt till 24 år. Iversen har hittills avtjänat 13 år och 9 månader och tingsrätten konstaterar att gärningarna han dömts för väsentligt överstiger 24 års fängelse.

”Vi stänger inga dörrar för någon”

I en intervju berättar diakonen om varför han skrev intyget.

– Vi stänger inga dörrar för någon utan här är alla välkomna oavsett, säger diakonen i en intervju med Aftonbladet TV.

När diakonen pressas av Aftonbladet menar han dock att han skrivit fel i intyget, och att han inte alls tycker att Helge Iversen ska få arbeta i Svenska kyrkan.

ANNONS

Köp refill till myggmaskinen – innan de tar slut! Nu på NEDSATT pris!

Extern länk från MEDS

Fynda här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Knutbypastorns advokat: ”Fullständigt inhumant att neka honom praktik”

ÄMNEN I ARTIKELN

Brott

Kriminalvården

Svenska kyrkan

Helge Iversen, f d Fossmo

Angelica Karlsson