Begravningsgäster bär vapen i Malmö – kyrkan säkerhetsutbildar

Av: Josefin Silverberg

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Kyrkoanställda i Malmö ska lära sig att hantera begravningar där gäster bär vapen.

Samtliga 230 anställda ska genomgå en kommande säkerhetsutbildning, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

– Det är förskräckligt, kyrkogårdar borde vara fredade områden, säger Sven-Erik Aspeklev, kyrkogårdschef i Malmö till SVT.

Aftonbladet har tidigare rapporterat om att vårdpersonal på akutavdelningar känner oro efter att avdelningar stormats när en person tagits in på avdelningen som blivit skjuten.

Både Moderaterna och Socialdemokraterna har påtalat problemet och i regeringens höstbudget öronmärker man pengar som ska gå till säkerhet för blåljuspersonal.

Nu berättar SVT Nyheter Skåne att även anställda inom kyrkan känner oro inför beväpnade personer i deras lokaler. Gäster vid begravningar bär enligt dem ibland skottsäkra västar och vapen.

– Det är förskräckligt, kyrkogårdar borde vara fredade områden, säger Sven-Erik Aspeklev, kyrkogårdschef i Malmö, som uppger att det rör sig om en handfull begravningsföljen som varit beväpnande under ceremonierna i kyrkan.

Hotfullt för de anställda

Kyrkogårdsförvaltningen ska nu upphandla en utbildning för samtliga av deras 230 anställda i Malmö. Personal får redan nu råd att hålla sig undan från begravningsföljen som är beväpnade och uppmanas lämna platsen om man upplever situationen som hotfull.

– En del bär vapen synligt, vi ser också skottsäkra västar. För våra anställda känns det hotfullt att ha vapen i sin direkta närhet, berättar Sven- Erik Aspeklev, kyrkogårdschef till SVT Nyheter Skåne.

Malmöpolisen har hittills i år beslagtagit cirka 125 vapen, skriver Kvällsposten.

Publicerad:

LÄS VIDARE