Dömd kidnappare pluggar till jurist

NYHETER

Kvinnan var en av tre gärningspersoner bakom en spektakulär kidnappning för sex år sedan. Nu har hon börjat studera till jurist. Trots att hon fortfarande sitter i fängelse.

Foto: Polisen
Här höll den kidnappade studenten fången.

Det var för sex år sedan som kvinnan tillsammans med två män bestämde sig för att kidnappa en student och kräva hans familj på pengar. Studenten bjöds på middag av kvinnan och lurades att äta mat med sömnmedel i. Därefter kördes han till ett hus flera mil från bostadsorten. Först en vecka senare hittades studenten av polisen.

Kvinnan åtalades tillsammans med de andra två gärningsmännen. Hon dömdes till tio års fängelse för bland annat människorov. Medgärningsmännen dömdes även de till fleråriga fängelsestraff.

Kan friges om ett år

Tidigaste möjliga dag för kvinnans villkorliga frigivning är först om ett år. Men sedan slutet av augusti 2017 har hon beviljats frigång för att läsa till jurist. Hon blev antagen redan förra året men då sa både Kriminalvården och förvaltningsrätten nej till den typ av regelbundna permissioner som studierna kräver.

Men för några veckor sedan beviljade Kriminalvården kvinnans nya ansökan om frigång för studier. I beslutet står att hon har totalt drog- och alkoholförbud, att hon inte får göra några ärenden av privat karaktär och att hon inte får kontakta brottsoffret.

Låg risk för återfall

Enligt Kriminalvården är risken för återfall i brott låg “både vad gäller risk för återfall i generell kriminalitet och våldsbrott”. Kvinnan har under tiden i fängelse även tidigare läst enstaka kurser i juridik, som exempelvis rättssociologi och juridisk introduktionskurs.

Aftonbladet har sökt kvinnan för en kommentar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Bedrägeri