Påven om Trump: ”Vänta och se”

1 av 2 | Foto: Andrew Medichini / AP
Påve Franciskus.
NYHETER

Påve Franciskus följer likt resten av världen Donald Trump med spänning.

Han varnar för populism, men tänker inte döma den purfärske presidenten på förhand.

– Vi får se hur han agerar, vad han gör, och därefter kommer jag ha en åsikt, säger påven till spanska tidningen El Pais, enligt Reuters.

När Donald Trump installerades som USA:s 45:e president i fredags uppmanade påven honom att låta sig vägledas av etik och ta hand om de fattiga och utsatta.

I en lång intervju med El Pais fördjupar Franciskus sina tankar om Donald Trump.

– Jag tycker vi får vänta och se. Jag tycker inte om att gå händelserna i förväg och dra förhastade slutsatser om folk, säger han, enligt Reuters.

Påven tänker avvakta med sin åsikt tills att den nya administrationen börjat agera och visa upp sin politik.

– Vi får se hur han agerar, vad han gör, och därefter kommer jag ha en åsikt. Men att vara rädd eller glädjas på förhand på grund av något som kan inträffa är, i min åsikt, oklokt.

Jämför med Nazityskland

Samtidigt passar Franciskus på att lyfta ett allmänt varningens finger för att ge sig hän åt populistiska ledarfigurer – och jämför med Nazityskland.

Han riktar sig bland annat mot Europa, där högerpopulismen är på frammarsch i flera länder, och påpekar för El Pais att kriser provocerar fram rädsla.

– I min åsikt är det tydligaste exemplet på europeisk populism Tyskland 1933. Folket var nedtryckt av krisen och letade efter sin identitet fram tills att en karismatisk ledare dök upp och lovade att ge dem deras identitet åter, bara för att ge dem en förvriden identitet. Vi vet alla vad som hände sedan, säger han.

Påven tycker att människor tappar sitt omdöme i kristider och att vi därför borde prata mer med varandra.