IS spränger romersk teater i Palmyra

Av: Staffan Lindberg

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: © Omar Sanadiki / Reuters / TT

Först befriade den syriska armén det antika världsarvet Palmyra.

Nu är terrorgruppen IS tillbaka – och har förstört delar av en romersk teater.

Foto: Hassan Ammar / TT

Den syriska statskontrollerade nyhetsbyrån Sana rapporterade på fredagen att terrorgruppen har sprängt delar av en romersk teater i den antika staden, som klassats som världsarv av FN.

Terroristerna ska ha förstört fasaden på teatern, som är från 200-talet, och en tetrapylon, ett romerskt monument, enligt Sana. Det är oklart när förstörelsen har skett.

Det syriska människorättsobservatoriet, SOHR, rapporterade på torsdagen att IS halshuggit fyra statsanställda tjänstemän framför ett museum i staden och skjutit ihjäl åtta tillfångatagna soldater.

Återerövrade staden

Den syriska regeringen tog tillbaka Palmyra från IS i mars i fjol. Då uppdagades den stora skada som terrorgruppen, som medvetet vill förstöra historiska minnesmärken från tiden före islam, hade orsakat.

Men kort före jul, medan den syriska armén var upptagen av striderna i östra Aleppo, erövrade terrorgruppen staden för andra gången.

Och samtidigt som man nu trycks tillbaka på viktiga fronter i Mosul och utanför Raqqa har IS återupptagit förstörelsen av världsarvet.

Publicerad:

LÄS VIDARE