Svenska flaggan hissad hos Nato

Wiktor Nummelin/TT

Anja Haglund/TT

Publicerad 2024-03-11

Nu vajar den svenska flaggan vid Natohögkvarteret.

– Vi har kommit hem, säger statsminister Ulf Kristersson på ceremoni med kronprinsessan Victoria i Bryssel.

I strilande regn hissades den svenska flaggan upp i topp till tonerna av Du gamla, du fria vid lunchtid på måndagen.

– Till alla svenskar säger jag – välkommen till Nato, talar generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Statsminister Kristersson står bredvid och betonar det stora Natostödet i såväl riksdagen som Sverige som helhet.

– Vi är ödmjuka men vi är också stolta. Vi vet att förväntningarna på Sverige är höga. Och vi har också höga förväntningar på oss själva.

”Kommit hem”

Både Stoltenberg och Kristersson tar upp den nordiska dimensionen där Sverige och Finland nu ställt sig militärt på samma sida som Norge, Danmark och Island.

– Det är en stor dag för Nato, men inte minst för det nordiska samarbetet. Det är första gången sedan Kalmarunionen på medeltiden som de nordiska länderna har ett gemensamt försvar, säger Stoltenberg på ett kort pressmöte inför ceremonin.

Kristersson konstaterar att Sverige varit förberedda att gå in i Nato i 30 år.

– Vi har kommit hem. Hem till alliansen för fred och frihet som så många demokratier tillhör. Hem till där vi hör hemma.

”Har en beredskap”

Mitt i all nöjdhet finns också ett allvar. Det var Rysslands förnyade attack mot Ukraina som fick Sverige att söka sig till Nato – trots åratal av ryska varningar om att det i så fall kommer att leda till en reaktion.

Det kräver extra vaksamhet från försvaret.

– Vi har naturligtvis en beredskap för att Ryssland har agerat i gråzonen tidigare mellan total fred och totalt krig, med olika typer av desinformationsoperationer, cyberangrepp och cyberspionage. Vi har tagit höjd för det, lovar försvarsminister Pål Jonson (M), som också finns på plats för ceremonin i Bryssel.

Inga kärnvapen?

Ulf Kristersson bedyrar att Sverige nu är Natomedlem fullt ut, med ”full förståelse” även för Natos kärnvapenstrategi.

– Å andra sidan säger vi tydligt att vi inte ser något behov av att Sverige har permanenta baser eller förvarar kärnvapen på svensk mark i fredstid. Det är ett svenskt beslut som jag finner respekteras fullt ut, säger statsministern i Bryssel.

ANNONS