Pojke åtalas för grov våldtäkt på äldre kvinna

Publicerad 2022-09-20

Tonårspojken knuffade den äldre kvinnan i hennes lägenhet och våldtog henne. 

Nu åtalas han för grov våldtäkt och sexuellt ofredande mot två kvinnor.

– Gärningarna har ägt rum samma förmiddag.

Den 21 juli i år larmades polisen till en bostad i Dals-Eds kommun. Där hade en äldre kvinna överfallits och utsatts för en våldtäkt i sitt eget hem.

En tonårspojke greps och anhölls 

Kvinnans make ringde hemtjänsten och berättade vad som hade hänt som i sin tur larmade polisen. I samband med överfallet ska kvinnan ha ramlat och skadat ryggen. 

I stämningsansökan står det att pojken, samma dag även sexuellt ofredat ytterligare en äldre kvinna utanför hennes bostad. Enligt stämningsansökan har pojken ”vid upprepade tillfällen tillfråga henne om att få köpa sexuella tjänster av henne”.

 Båda gärningarna har ägt rum under samma förmiddag och målsägandena är inte släkt eller bekanta med den tilltalade. 

– Det jag kan säga är att de här händelserna ligger nära varandra i tiden. Det har skett på samma adress men det var olika boenden, säger chefsåklagare Daniel Edsbagge. 

Trängde sig in i bostad

I åtalet framgår det att mannen trängt sig in i kvinnans bostad. 

”NN har därvid hållit fast XX och knuffat in målsägande i hennes lägenhet då hon stod i dörröppning till hennes lägenhet”, står det i stämningsansökan.

Därefter överfall pojken kvinnan och våldtog henne. 

– Jag påstår att han har trängt sig in i bostaden och knuffat målsäganden och utsatt henne för övergreppet som jag beskriver i åtalet. Sedan avbryts det hela, maken finns i bostaden och det gör att det hela avbryts och att den tilltalade försvinner från platsen, säger Daniel Edsbagge. 

Pojken greps dagen efter och åklagaren bedömer gärningen som grov. 

– Det som gör att det är grovt, anser jag, är att han har attackerat den här målsäganden i hennes bostad och utsatt henne för detta. 

Nekar till brott

Enligt åklagaren ser bevisläget gott ut.

– Jag anser att det ser gott ut och det som är särskilt besvärande för den misstänkte och som kommer att lyftas fram är att det finns DNA på den misstänktes fingrar och genom nagelskarp. Det kommer från målsägande, säger Daniel Edsbagge. 

Pojken nekar till brott uppger hans advokat. 

– Han förnekar båda brotten, säger försvarsadvokat Ann Andersson.

Förhandlingen kommer att hållas bakom stängda dörrar. 

Följ ämnen i artikeln