Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tord, Turid

Fackförbundet Sveriges Lärare ägde gruvbolag i Kongo

Publicerad 2024-01-31

I Kongos gruvindustri är misshandel och barnarbete vardag.

Fackförbundet Sveriges Lärare är storägare i Arc Minerals – som nyligen haft stora gruvintressen i Kongo.

I Kongo arbetar runt 40 000 barn i gruvindustrin där tolvtimmarsdagar, tunga lyft och svältlön är en del av vardagen.

– Det låter inte alls bra, usch. Det får vara en del av vår undersökning helt klart, säger Jonas Larsson, ekonomichef på Sveriges Lärare.

I årsredovisningarna från gruvbolaget Arc Minerals 2020 nämns fackförbundet Lärarnas Riksförbund som en av storägarna.

Där framgår också att man fram till mars 2020 varit ägare av gruvbolaget Casa Mining. Genom Casa Mining har man också varit majoritetsägare av Leda Mining, ett företag med säte i Kongo.

I Kongo är människorätts­brott och barn­arbete i gruv­industrin vardags­mat och illegal handel för att undvika hårdare reglering pågår fortfarande i stor skala, enligt Utrikespolitiska institutet.

Även Amnesty pekar ut Kongo som ett problemland.

På Sveriges Lärare kände man inte till att Arc Minerals nyligen varit ägare i företag som bedrivit gruvverksamhet i Kongo.

Arbetade dygnet runt

I en stor rapport från 2016 framgick att runt 40 000 barn arbetade inom landets gruvindustri.

Redan från sjuårsåldern kunde barn börja arbeta i gruvorna, och där kunde arbetsdagarna pågå mellan tio och tolv timmar.

Även för barn som gick i skolan var det vanligt att arbeta i gruvor på helger och lov. För de som inte hade förmånen att gå i skolan var det gruvarbete året om som gällde .

I rapporten beskrivs hur barn som intervjuats berättat att man fått bära tungt och bara tjänade en till två dollar om dagen.

– Jag kunde spendera 24 timmar nere i tunnlarna. Jag kom dit på morgonen och gick hem morgonen därpå, säger 14-årige Paul i rapporten.

Barnen beskriver också i rapporten att sjukdomar och hosta är vanligt, och att misshandel av säkerhetsvakter också det var vanligt förekommande.

I en rapport från 2016 framgick att runt 40 000 barn arbetade inom Kongos gruvindustri.

Var inte känt

Casa Mining omnämndes redan 2015 i en rapport beställd av Sida rörande konfliktmineraler i Kongo.

Sveriges Lärare kände man inte till att Arc Minerals nyligen varit ägare i företag som bedrivit gruvverksamhet i Kongo.

– Nej, det är något som vår utredning måste få visa på när vi tittar på frågan. Om det kommer fram i er undersökning kommer det hjälpa oss när vi tar dialogen med bolaget, säger Jonas Larsson, ekonomichef på fackförbundet.

Var ni involverade i beslutet att sälja av Casa Mining, som ägde Leda Mining?

– Jag har inte varit involverad i bolagets styrning och management. Det här är absolut något vi får gå till botten med. Det låter inte alls bra, usch. Det får vara en del av vår undersökning helt klart.

Kan ni garantera att barnarbete inte är en del av Arc Minerals verksamhet i Zambia idag?

– Garantier kan jag inte ge. Jag måste lyssna på den information som företagsledningen ger, och göra våra undersökningar runt det och det kommer vi att utreda.
Fotnot: Efter Aftonbladets avslöjande har Sveriges Lärare meddelat att man avser påbörja processen att sälja av sitt innehav i Arc Minerals.

Victor Stenquist