Busch: Stödjer inte förbud mot koranbränningar

Publicerad 2023-08-20

Ebba Busch.

Kristdemokraterna kommer inte att stödja ett förbud mot koranbränningar.

Det säger KD-ledaren Ebba Busch i sitt sommartal.

– Yttrandefriheten är inget vi kan tumma på, säger hon.

I talet betonar Ebba Busch behovet av den nya utredningen som ska se över om Sveriges säkerhet ska beaktas vid demonstrationer och allmänna sammankomster.

Även möjligheten att göra begränsningar för utländska medborgare för att förhindra att främmande makt skickar provokatörer för att skapa splittring i Sverige anses viktigt, enligt Busch.

Men att helt förbjuda koranbränningar är inte aktuellt, säger hon.

– Samtidigt vill jag tydligt slå fast som partiledare för Kristdemokraterna att vi som parti inte kommer stödja något som skulle närma sig ett de facto förbud mot koranbränningar eller andra kränkande yttranden.

– Att inskränka yttrandefriheten på ett sådant sätt som föreslagits i debatten, det är fel i sak. Men att göra det som en följd av yttre hot vore tio
gånger värre.

I talet vänder hon sig också till det muslimska samfundet och lyfter fram deras ansvar.

Salwan Momika bränner koranen utanför Stockholms moské vid Medborgarplatsen på Södermalm i Stockholm.

– Vi har alla ett ansvar, men inte minst muslimska samfund, att förklara att i en demokrati måste man acceptera att andra hånar och kritiserar vad man själv uppfattar som heligt. Att makten i kränkningen försvinner om man vänder bort blicken – vänder andra kinden till, säger hon och fortsätter:

– Om, notera om, de anser att en sådan demokratisk yttrandefrihet är oförenligt med deras tolkning av islam – då har den typen av islam inte någon plats i Sverige.

”Hyckleri”

Busch, som själv är troende kristen, liknar också samhällsdebatten om koranbränningarna vid ”en form av hyckleri.

– Kristendomen har nämligen varit fritt fram att håna och smäda utan att dessa opinionsbildare fattat sin penna. Och det är inte främst enskilda extremister som kränkt kristna symboler på små egenarrangerade torgmöten. Det har gjorts i de offentliga finrummen. Till och med i public service. I praktiken finansierat med skattemedel.

– Låt ingen påstå att Sverige tillåter kränkningar av islam - men inte accepterar motsvarande kränkningar av kristendomen.