Turkiet: "Historisk möjlighet för Sverige"

TT

Publicerad 2022-11-07

Under tisdagen möts statsminister Ulf Kristersson och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild.

Turkiet upprepar flera av kraven på Sverige inför ett Natointräde, inför toppmötet under tisdagen. Landet välkomnar dock statsminister Ulf Kristerssons besök, som beskrivs som en ”historisk möjlighet”.

Bara ett dygn före statsminister Ulf Kristerssons (M) besök i Turkiet för möte med president Recep Tayyip Erdogan upprepar Turkiet flera av sina krav på Sverige.

I en en debattartikel i Aftonbladet skriver Fahrettin Altun, Erdogans rådgivare i presidentkansliet, att Sverige måste häva restriktionerna mot den turkiska försvarsindustrin, samt att Sverige tydligt måste ta Turkiets oro för terrororganisationer på allvar och ta ”konkreta steg för att ta itu med denna oro”.

I slutet av september öppnade återigen Inspektionen för strategiska produkter (ISP) för export av produkter klassade som krigsmateriel från Sverige till Turkiet, vilket delvis motiverades med Sveriges Natoansökan.

När det gäller kampen mot terrorism skriver Fahrettin Altun att Kristerssons besök innebär ”en signal att Sverige hörsammar Turkiets legitima oro och vägran att böja sig för påtryckningar från terroristorganisationer som PKK”. Artikelförfattaren hävdar att liknande organisationer bedriver både insamlingar och rekryteringsinsatser i Sverige.

”För att Turkiet ska förbinda sig att försvara en Nato-allierad vid en attack med all sin kraft, är kampen mot terrorismen en absolut oumbärlig del av Sveriges potentiella Nato-medlemskap”, skriver Altun.

Fahrettin Altuns artikel nämner nämner inget om de utlämningar av utpekade personer från Sverige och Finland som landet tidigare krävt, och den avslutas i en positivare ton med att ”statsminister Ulf Kristerssons besök i den turkiska huvudstaden måste ses som en historisk möjlighet för Sveriges inträde i Nato”.