Modi: Släpp motsättningarna om Ukraina

TT-AFP

Publicerad 2023-03-02

Italiens premiärminister Giorgia Meloni välkomnas av Indiens premiärminister Narendra Modi i New Delhi på torsdagen.

Indiens premiärminister Narendra Modi uppmanar G20-länderna att överbrygga sina meningsskiljaktigheter när det gäller Ukraina.

– Den globala styrningen har misslyckats, säger han i ett inspelat videouttalade som inledde G20-mötet i New Delhi på torsdagen.

– Vi möts i en tid av djupa globala splittringar. Vi har alla våra åsikter och våra perspektiv om hur dessa spänningar kan lösas, men som de ledande ekonomierna i världen har vi också ett ansvar för dem som inte är i det här rummet, säger Modi i sitt videotal vid G20-mötets öppnande.

Knepig diplomatisk situation

Indien har velat att G20-mötet framför allt ska handla om frågor som fattigdom och klimatfinansiering, men kriget i Ukraina är den fråga som har störst utrymme på mötesagendan.

Indiens långa relation med Ryssland har satt värdlandet i en knepig diplomatisk situation. Landet har inte fördömt Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina, men Modi sade till Vladimir Putin i fjol att det inte var ”en tid för krig”.

Borrell hoppas på Indien

Flera västländer befarar att Kina överväger att leverera vapen till Ryssland, men EU:s utrikeschef Josep Borrell säger att han är säker på att Indien kommer att använda mötet för att ”få Ryssland att förstå att detta krig måste avslutas”.

– Framgången på mötet i dag kommer att mätas i förhållande till vad vi kommer att kunna göra på den punkten, säger han.

Josep Borrell kommer bland annat att träffa Kinas utrikesminister Qin Gang, med förhoppning om ett löfte från Kina att landet inte kommer att stötta Rysslands krig.

Under mötet kommer USA:s utrikesminister Antony Blinken och Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov att befinna sig i samma rum för första gången sedan i somras. Antony Blinken har dock uppgett att han inte har några planer på att träffa de ryska eller kinesiska utrikesministrarna på mötet.

ANNONS