Kung Charles: COP28 måste bli en vändpunkt

Maria Davidsson/TT

Publicerad 2023-12-01

Storbritanniens kung Charles III på FN:s klimattoppmöte i Dubai.

Kung Charles är på plats på FN:s klimattoppmöte i Dubai. Och han manar världsledarna att agera.

– Jag ber av hela mitt hjärta att COP28 ska bli ännu en viktig vändpunkt mot genuin omställning, säger han.

I två dagar fylls möteslokalerna på det globala klimattoppmötet i Dubai av presidenter, premiärministrar och också några kungligheter från världens alla hörn.

Storbritanniens kung Charles, som gjort sig känd för sitt klimatengagemang, höll inledningstalet för det toppmöte som hålls vid sidan av själva förhandlingarna.

– Jag är djupt oroad över att vi fortfarande befinner oss så fruktansvärt långt från målet, säger kung Charles.

Oroande fakta

Inför årets möte i ökenstaden i Förenade arabemiraten har rapporterna haglat tätt om att världens länder inte gör tillräckligt för att nå målet de enats om i Parisavtalet 2015 – att hålla den globala temperaturhöjningen till väl under 2 grader jämfört med förindustriell tid, och helst under 1,5 grader.

I stället ser 2023 ut att bli det varmaste året som någonsin uppmätts. Världshaven visar rekordtemperaturer och havsisen i Antarktis krymper i oroande takt.

– Jag ber av hela mitt hjärta att COP28 ska bli en vändpunkt mot genuin omställning i en tid när vi ser hur alarmerande ”tipping points” nås, det som forskare har varnat för så länge, säger kung Charles.

Han manar världsledarna att ta tillfället att agera.

– Jag kan bara uppmana er att möta det med ambition, fantasi och en verklig känsla av att vi nu står inför ett nödläge, säger han.

Ingen Biden och XI

Även påve Franciskus skulle ha talat till världsledarna, men fick ställa in på grund av sjukdom. Inte heller ledarna för världens största utsläppare dyker upp – USA:s president Joe Biden och Kinas dito Xi Jinping.

Men Frankrikes president Emmanuel Macron är på plats, liksom Saudiarabiens kronprins Mohammed Bin Salman och Brasiliens president Lula da Silva.

Drygt 130 stats- och regeringschefer står på talarlistan och trots att deras talartid begränsas till tre minuter, kommer de att hålla på i två dagar. Statsminister Ulf Kristersson (M) håller Sveriges anförande först på lördagen.

ANNONS