Efter Aftonbladets granskning: Klädkod på IES måste rivas upp

Aftonbladet har tidigare rapporterat om hur skolan kontrollerat längden på klänningen eller kjolen med ett särskilt armtest.
Aftonbladet har tidigare rapporterat om hur skolan kontrollerat längden på klänningen eller kjolen med ett särskilt armtest.

Elever fick en prick i uppförande för ett synligt bh-band, och visades bildspel med förbjudna kläder.

Men nu tvingas Internationella engelska skolan (IES) i Täby, riva upp sin klädkod efter beslut av Skolinspektionen.

Aftonbladet har tidigare skrivit om den klädkod som råder på Internationella engelska skolan (IES) Täby.

Nu måste klädreglerna, som bland annat gäller kjollängd, rivas upp, efter att Skolinspektionen beslutat att de ”inskränker elevernas frihet”.

I en intervju med Aftonbladet vittnade elever om att ett synligt bh-band kunde leda till en prick i uppförande, att flickorna fick höra att deras shorts kunde distrahera pojkarna och att lärarna använde fingertest för att mäta kjollängder.

IES Täby visade även ett bildspel med förbjudna kläder för eleverna.

I beslutet skriver Skolinspektionen att IES i Täby inte uppfyller kraven vad gäller ”skolans uppdrag att gestalta och förmedla individens frihet och integritet”.

Skolan ska ”upphöra med ordningsregler eller andra regler som innebär begränsningar av elevernas val av klädsel.” Senast den 27 januari nästa år ska de visa att de slutat med klädreglerna.

Ändå menar Lars-Anders Johansson, presschef på IES, att det inte går att svara på vad beslutet kommer att få för konsekvenser.

– Vi tittar på hur det ska tolkas och vad det får för konsekvenser.

Han säger dock att skolan alltid har stor respekt för beslut, speciellt de som kommer från Skolinspektionen.

– Så givetvis kommer vi att ta till oss den kritiken från Skolinspektionen.

Men han vill inte kalla skolans regler för klädkod. Reglerna för hur eleverna ska klä sig är ordningsregler.

– I läroplanen finns det ett uppdrag om att skolan ska förbereda eleverna för vuxenlivet och ordningsreglerna är en del av det. De syftar till att skapa trygghet och studiero men också till att förbereda eleverna för vuxenlivet. Därför säger vi att man ska klä sig så som passar på en arbetsplats.

I Skolinspektionens beslut står det dock att IES i Täby framöver ska se till att skolan endast har ordningsregler som syftar till att upprätthålla trygghet och studiero.

Publisert: