V:s smocka mot Stoltenberg: ”Har stärkt Erdogans position”

Publicerad 2023-03-07

Vänsterpartiet går till attack mot Jens Stoltenberg.

Natochefen anklagas för att ha stärkt Erdogans förhandlingsposition.

– Det har lett till att regeringen tvingas skita i juristerna i Lagrådet och i stället lyssna på Erdogan, säger Håkan Svenneling (V) till Expressen.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg befinner sig i Sverige för att möte riksdagspartierna och diskutera det svenska Natointrädet.

Men varken Miljöpartiet eller Vänsterpartiet är inbjudna, något V:s utrikespolitiska talesperson Håkan Svenneling tidigare kritiserat i en intervju med Aftonbladet.

Nu går han till attack direkt mot Stoltenberg.

– Han har rekommenderat Sverige och Finland att förhandla med Turkiet separat i stället för att stå upp för Natos ”Open door policy”. Det har ju lett till konsekvenser i svensk lagstiftning, säger han till Expressen.

Håkan Svenneling.

Möter pressen i kväll

Svenneling menar att regeringen inte behövt göra samma eftergifter om Stoltenberg agerat annorlunda under förhandlingarna med Turkiet.

– Ja, precis. Nu har ju regeringen själv valt att göra det. Men det är uppenbart så att Stoltenberg har stärkt Erdogans förhandlingsposition genom sitt agerande. Det har lett till att regeringen tvingas skita i juristerna i Lagrådet och i stället lyssna på Erdogan, säger han till Expressen.