Han blir deras nya EU-stjärna

Tv-profilen ska jobba i MP:s nya expertgrupp

höll tal på klack Språkröret Åsa Romson höll tal på Miljöpartiets partikongress. På fötterna bar hon ett par loafersaktiga skor med klack.
NYHETER

Är det vanligare med foträta skor i Miljöpartiet än i andra partier?

Tv-stjärnan Fredrik ­Wikingsson, 39, har skaffat sig en ny partner – Miljöpartiet.

Han ska vara med och ut­forma de grönas EU-valrörelse nästa år.

– Att lyfta tunga ­frågor som minskad medmänsklighet och miljöhot och sam­tidigt utforma en medryckande valrörelse är en utmaning, säger parti­sekreteraren ­Anders Wallner (MP).

Foto: SCANPIX
Fredrik Wikingsson

I dag är det exakt ett år till svenskarna får rösta i valet till ­Europaparlamentet.

För Miljöpartiet innebär det startskottet för en ny ”expertgrupp” bestående av sex personer som partisekreteraren Anders Wallner knyter till sig.

Vill ha in entusiasm

Gruppen ska ta fram förslag på hur man kan genomföra en så ­entusiasmerande och positiv val­rörelse som möjligt – trots att Miljö­partiet redan nu pekat ut frågor som rör krympande medmänsklighet och klimathot som sina främsta konflikter i valet.

Att MP ser Sverigedemokraterna som sina huvudmotståndare i EU-valet har man gjort klart ­tidigare.

– Det är tunga konfliktfrågor. Att lyfta dem och samtidigt göra en valrörelse som är medryckande och engagerande är en utmaning, säger Wallner.

Experterna ska dock inte ut­forma några politiska förslag. Det handlar i stället om ta fram den ”show” som en valrörelse innebär.

Oklara partisympatier

En av dem som ska vara med är Fredrik Wikingsson. Programledaren är mest känd som ena halvan i duon ”Filip och Fredrik” efter att ha samarbetat med Filip Hammar i en rad uppmärk­sammade produktioner som till ­exempel ”Ursäkta röran”, ”100 höjdare” och ”Vem kan slå Filip och Fredrik”. I gruppen finns också andra personer, däribland statsvetaren Emma Rung som i fjol arbetade för Barack Obamas kampanj.

Var de nya experterna står ­politiskt är dock oklart.

– En person som är med är ­engagerad i Miljöpartiet, i övrigt har deltagarna inte tillfrågats om sina partisympatier, säger parti­sekreteraren.

Timbuktu är också med

Den nya expertgruppen ska presenteras på MP-kongressen i Västerås i dag. Sedan tidigare har partiet också en grupp som arbetar med ­politiska förslag för att motverka rasism. I den ingår bland annat artisten Timbuktu, ­Jason Diakité.

Aftonbladet har sökt Fredrik Wikingsson för en kommentar.

De ingår i MP:s nya expertgrupp

Fredrik Wikingsson: Programledare, journalist och författare.

Per Grankvist: Skribent och författare inom närings- och hållbarhetsfrågor.

Jenny Malmsten: Fil dr i etnicitet. Har forskat om rasism och antirasism.

Emma Rung: Statsvetare och före detta tf generalsekreterare för Fairtrade Sverige. Arbetade för Barack Obamas kampanj i fjol.

Sasja Beslik: Chef för ansvarsfulla investeringar och bolagsstyrning inom Nordea.

Ingrid Nyman: Nyvalt språkrör för Federation of Young European Greens (FYEG) en paraplyorganisation för 38 gröna europeiska ungdomsorganisationer i Europa.

1 av 5
Daniel Helldén, 47, oppositionsborgarråd, Stockholm: – Miljöpartister har de absolut snyggaste skorna. Det visar att vi är ett mognare parti i dag, även om vi i grunden är samma parti som förut.

Gissa MP:arnas (foträta) skor

Fördomarna om miljö­partisterna flödar.

Det sägs att de är skäggiga vegetarianer. Som klampar runt i foträta skor.

På MP-kongressen i Västerås beslutade sig Aftonbladet för att ta reda på om skomyten stämmer.

Är det vanligare med foträta skor i Miljöpartiet än i andra partier?

1 Kenta Hällbom, 62, Enköping:

– Nej, inte 2013 men det var det definitivt 1987. Men det märkligaste jag varit med om var en lärarkongress 1977. Då hade minst en fjärdedel av deltagarna näbbkängor.

2 Cecilia Obermüller, 51, Stockholm:

– Så var det nog ­tidigare, men i dag är vi som folk är mest. Vi har en större bredd inom vår politik och det gäller så klart även vad vi har på ­fötterna.

3 Daniel Helldén, 47, oppositionsborgarråd, Stockholm:

– Miljöpartister har de absolut snyggaste skorna. Det visar att vi är ett mognare parti i dag, även om vi i grunden är samma parti som förut.

4 Sabina Syed, 22, ­Göteborg:

– Nej, i vårt parti är mångfalden av skor som störst. Vi är öppna för folk som klär sig på massa olika sätt, precis som vår politik är.

5 Peter Eriksson, 54, riksdagsledamot och tidigare språkrör, Morjärv:

– Jag har i alla fall bättre skor eftersom jag har så dåliga knän. Jag måste vara noga med att ha skor som går bra att gå i och inte är för hårda. Jag tror att det hela tiden har varit lite mer foträtt hos oss än hos andra partier. Jag tror att många går mycket och rör sig mycket i skog och mark eller i stan.