Man sköts till döds i Gamlestaden – 13 personer döms

Den 33-årige mannen sköts ihjäl på öppen gata efter ett födelsedagsfirande förra året.

Nu döms 13 personer och fyra av dem får livstids fängelse.

– Det var ett välplanerat och välorganiserat dåd som hade karaktären av en ren avrättning, säger Helena Treiberg Claeson, kammaråklagare.

Den 3 maj förra året hade en 33-årig man lämnat ett födelsedagsfirande på en adress i Gamlestaden i Göteborg. Strax före klockan 19 blev han skjuten med minst nio skott på öppen gata i Gamlestaden.

I flera domar pekades mannen ut som en ledande figur i ett av Göteborgs kriminella nätverk som begår grova våldsdåd.

Tidigare i år väcktes åtal mot 16 personer i vad som har beskrivits som en av de största gängrelaterade rättegångarna i Göteborg. De 16 personerna åtalades misstänkta för att på olika sätt ha varit inblandade i att planera, anstifta och genomföra mordet.

Nöjda med rättens dom

Totalt döms 13 personer efter mordet och fyra personer döms till livstids fängelse. Tre frias helt.

– Vi är i huvudsak nöjde med rättens dom. Det är viktigt att man kan lagföra personer som begår så här grova brott. Man ska inte tro att man kan begå så här grova brott utan att lagföras, säger kammaråklagare Helena Treiberg Claeson.

Ahmad Abdullah Alhag, 27, döms till livstid för förberedelse till mord och medhjälp till mord. Sebastian Jobe, 29, döms för förberedelse till mord och medhjälp till mord.

Atila Can, 39, får livstid och döms för medhjälp till mord, förberedelse till mord samt grovt vapenbrott. Dodou Jallow, 22, får livstids fängelse för medhjälp till mord samt förberedelse till mord.

Höll kontakt via krypterade Encrochat

Åklagaren har tidigare beskrivit det som en väl planerad gärning där alla nio personer  har haft en viktig roll för att mordet skulle kunna genomföras.

Via den krypterade kommunikationstjänsten Encrochat hade gärningsmännen fått information om de tilltänkta mordoffren samt var den mördade mannen skulle kunna befinna sig.

Under morddagen hade de gemensamt åkt runt i bilar och spanat kring platser där man hade fått information om att offret samt de tilltänkta skulle kunna finnas. Då en av bilarna stoppas återfanns även skottsäkra västar i bilen.

– Planeringen av mordet har skett under lång tid. De dömda har använt krypterade Encrochat-telefoner för att planera brotten och undgå upptäckt. Det är tydligt att avsikten har varit att döda ytterligare personer säger Cecilia Ahlström, rådman och en av två juristdomare i målet.

Nio gripna på två timmar

Redan två timmar efter skotten lyckas polisen gripa nio personer. Polisen har i ett annat ärende span på en av de i dag dömda männen. Via hemlig tvångsmedel kan polisen följa mannens rörelsemönster och konstatera att han befunnit sig på mordplatsen vid tidpunkten för dådet.

– Det är väldigt ovanligt att vi lyckas gripa nio personer inom två timmar efter brott. Det lyckades vi med eftersom polisen i ett annat ärende kunde se positioneringar på deras ghost-telefoner, säger Helena Treiberg Claeson, kammaråklagare.

Polisen hittade även en bil som de misstänkte att gärningsmännen inte hann bränna upp. Den hade dumpats i ett område efter att 33-åringen skjutits ihjäl. Enligt utredningen misstänks det vara bilen som gärningsmännen färdades i till brottsplatsen.

I bilen hittade polisen två vapen men även en flaska med brännbar vätska i.

Hade planer på flera mord

De nio männen greps i maj, men då hade polis och åklagare inte tillgång till männens krypterade kontakter via Encrochat.

– Gripanden sker i maj. Då handlar det för oss att säkra bevisning via klassiskt polisarbete. Först i juli får vi tillgång till Encrochat och kan ta del av hur omfattande det här faktiskt var, säger Helena Treiberg Claeson.

Via chattarna framgång att männen hade planer på att mörda ett flertal personer och att det mord som genomfördes var en slump.

– Det var flera personer som skulle mördas, men av en slump så blev det den här personen som mördades, säger Helena Treiberg Claeson.

Sebastian Jobe, 29, döms till livstid.
Sebastian Jobe, 29, döms till livstid.
Ahmad Abdullah Alhag, 27, döms till livstids fängelse.
Ahmad Abdullah Alhag, 27, döms till livstids fängelse.
Dodou Jallow, 22, döms till livstids fängelse.
Dodou Jallow, 22, döms till livstids fängelse.
Atila Can,39, döms till livstids fängelse.
Atila Can,39, döms till livstids fängelse.
I maj förra året sköts 33-åringen i Gamlestaden i Göteborg.
I maj förra året sköts 33-åringen i Gamlestaden i Göteborg.
Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN