Tegnells krav för att bromsa smittan: Gå inte på nattklubb

Uppdaterad 2021-07-23 | Publicerad 2021-07-22

Smittspridningen ökar i flera regioner och framför allt i Stockholm.

Men det är för tidigt för att prata om en fjärde våg enligt statsepidemiolog Anders Tegnell.

Bland annat har utlandsresenärer pekats ut i flera regioner för att ha tagit med sig smittan.

– Är man utomlands ska man göra som i Sverige, man ska inte ge sig ut på nattklubbar, säger Anders Tegnell.

Successivt har restriktionerna hävts i Sverige och regeringen har satt upp olika nivåer på när Sverige kan börja öppna upp igen.

Även om smittspridningen har gått ner under en period har flera regioner nu larmat om en ökad smittspridning.

I flera regioner har det larmats om en ökad smittspridning de senaste veckorna. Till exempel i Stockholm ökar smittan för tredje veckan i rad.

– Smittspridningen drivs av deltavarianten och den sprids framför allt i andra länder för att man har tagit bort väldigt mycket restriktioner.

Anders Tegnell.

”Träffa så få som möjligt efter resan”

I flera länder i Europa har smittspridningen ökat och enligt Anders Tegnell kommer smittspridningen från till exempel nattklubbsmiljön och unga människor.

För semestrande svenskar som till exempel befinner sig utomlands ställer Tegnell ett antal krav.

– Vi har väldigt tydliga rekommendationer om att man ska testa sig när man kommer hem från en utlandsresa. Man ska även försöka träffa så få personer som möjligt så att man inte riskerar att sprida smittan vidare. Det är ett sätt att ge de här personerna ett eget ansvar, säger Anders Tegnell och fortsätter:

– Risken att bli smittad finns framför allt om man inte är vaccinerad och kan vara ganska stor om man går på nattklubb i Spanien.

Smittspridningen syns bland annat hos gruppen unga personer.

– De är inte drivande men det är i de grupperna som vi har den stora smittan, säger Anders Tegnell.

Smittspridningen syns bland annat hos gruppen unga personer.

”Kan vara början på en fjärde våg”

Men ännu är det inte aktuellt med några nya restriktioner.

– Nu ser vi att en stor andel av smittspridningen som kommer från andra länder och då går vi ut med en riktad insats mot just den typen av spridning. Det är så vi kommer att fortsätta jobba, säger Anders Tegnell.

Enligt Anders Björkman, infektionsläkare och professor i infektionssjukdomar vid Karolinska Institutet, går Sverige in i en fjärde våg i takt med en ökad smittspridning.

– Vi har en ny våg som inte kommer att vara lika dramatisk som första, andra och tredje vågen av det enkla skälet att vi har väldigt många vaccinerade, säger Anders Björkman.

Men enligt Anders Tegnell är det för tidigt att prata om en fjärde våg.

– Egentligen vet man inte om det är en våg förrän man kommit en bra bit in i den och kan titta bakåt. I Sverige har vi nu en flack linje bakom oss under ganska många veckor, säger han och fortsätter:

– Det här kan vara början på en fjärde våg men det kan också vara så att det hoppar tillbaka, det vet vi bara om några veckor.

Professorn Anders Björkman.