Nya demensattacken mot Biden: ”Åtala Jill för att hon är så grym”

Joe Biden och hans hustru Jill Biden.
Joe Biden och hans hustru Jill Biden.

Republikanska politiker fortsätter att smutskasta Joe Biden med anklagelser om demens.

Längst går kongressens yngsta ledamot Madison Cawthorn, 25. I en intervju kallar han presidenten ”mentalt instabil” och antyder att någon annan drar i trådarna i Vita huset:

– Vi borde åtala Jill Biden för att hon är så grym mot sin make.

Redan för ett år sedan skröt Donald Trump om att han ”krossat” ett demenstest och uppmanade Joe Biden att göra ett likadant.

– Jag klarade testet med bravur. Han borde göra exakt samma test, ett väldigt normalt test, sa Trump till Fox News förra sommaren.

Antydningar om Bidens kognitiva kapacitet förekom flitigt från Trump-lägret under hela valkampanjen. Att Trump nu är borta ur Vita huset gör inte att hans ord slutar eka i delar av det republikanska partiet.

Trumps förre läkare skrev brev

För några veckor skrev 14 republikanska politiker ett öppet brev till Joe Biden där de uppmanade honom att göra ett demenstest. Gruppen anfördes av Ronny Jackson, färsk kongressledamot från Texas och tidigare läkare i Vita huset under såväl Obama som Trump.

”Vi anser att alla presidenter, oberoende av kön, ålder eller partitillhörighet, borde följa Donald Trumps exempel att dokumentera och visa upp sunda mentala förmågor”, skrev politikerna i brevet.

Det var under Ronny Jacksons ledning som Trump gjorde sitt demenstest 2018. Läkaren sa efteråt att Trump var ”väldigt mentalt skärpt”.

Som Aftonbladet tidigare rapporterat är testet som Trump tog designat för att upptäcka tidiga tecken på demens och ska inte ses som ett intelligenstest. Bland annat ska man kunna rita en klocka, namnge olika djur utifrån bilder och uppge veckodag, datum och vilken plats man befinner sig på.

Joe Biden blir fortsatt hånad av Republikanerna med anklagelser om demens.
Joe Biden blir fortsatt hånad av Republikanerna med anklagelser om demens.

Ledamot kallar Biden ”mentalt instabil”

I veckan har smutskastningen mot Biden fortsatt. I en intervju med den konservativa tv-kanalen Newsmax slungade kongressledamoten Madison Cawthorn från North Carolina anklagelser och bevislösa påståenden omkring sig.

Han kallade Joe Biden ”mentalt instabil” och sa att han inte tror att presidenten skulle hitta till kongressen om han kallades till utfrågning.

Cawthorn påstod också att det inte är Joe Biden som styr landet:

– Lika mycket som jag skulle älska att fråga ut Joe Biden vill jag verkligen ställa frågor till den som verkligen tar besluten just nu. Jag tror inte att kongressen eller det amerikanska folket vet vem som egentligen drar i Joe Bidens trådar bakom kulisserna.

Kongressledamoten Madison Cawthorn från North Carolina kallade Biden ”mentalt instabil”.
Kongressledamoten Madison Cawthorn från North Carolina kallade Biden ”mentalt instabil”.

”Jill Biden är grym mot sin make”

Han fortsatte med antydningar om det i själva verket skulle vara Joe Bidens hustru Jill som håller i rodret.

– Jag talar från en mycket objektiv utgångspunkt nu. Jag tycker att vi borde åtala Jill Biden, inte i rättslig mening, men att vi borde ställa henne mot väggen för att hon är så grym mot sin make.

Maidson Cawthorn har enligt CNN kallat sig själv för en ”stor historiaentusiast” men har tidigare avslöjats med falska påståenden om både nutida politik och historiska händelser. Nyligen uppmärksammades han också för ounderbyggda påståenden om att USA:s ledande smittskyddsexpert Anthony Fauci skulle vara en kinesisk marionett, rapporterar Business Insider.

Publisert:

LÄS VIDARE