Två barn och en vuxen döda – blev påkörda av tåg

En vuxen och två barn har dött efter att ha blivit påkörda av ett tåg.

Polisen har inlett en förundersökning om mord.

– Det finns en relation mellan de inblandade. Anhöriga är underrättade, säger polisens presstalesperson Robert Loeffel.

En vuxen och två barn dog efter att ha blivit påkörda av ett tåg utanför Hässleholm.

– Det finns en relation mellan de inblandade. Anhöriga är underrättade, säger polisens presstalesperson Robert Loeffel, på onsdagskvällen.

Polisen utreder händelsen som mord.

– Det är två fall av misstänkt mord på de yngre personerna. Det är sådana uppgifter vi har i förundersökningen som gör att vi inlett en förundersökning om misstänkt mord, säger Robert Loeffel.

I övrigt är polisen förtegen kring omständigheterna.

– Det är ingen olycka och det finns omständigheter som gör att vi inlett en förundersökning. Utredningen får visa hur händelsen gått till, säger han.

Enligt polisen finns inga utomstående vittnen till händelsen.

– Vi har pratat med personal på tåget. Vi håller ännu på att arbeta på platsen och samlar in material. Området är fortfarande avspärrad, säger Robert Loeffel.

Tåget körde i 180 kilometer i timmen

Räddningstjänst, polis och ambulans ryckte ut till platsen vid 10.45 på onsdagen. Lokföraren hade då larmat om att flera personer befunnit sig på spåret och blivit påkörda av tåget, enligt räddningstjänsten.

– Det som har hänt är att ett X2000-tåg har kört från Malmö mot Hässleholm och så har det befunnit sig personer på spåret som blivit påkörda, säger Patrik Freij, inre befäl på räddningstjänsten, strax efter larmet.

Enligt SJ körde tåget i 180 kilometer i timmen när händelsen inträffade.

En omfattande räddningsinsats inleddes och ett stort område spärrades av. Fyra timmar efter larmet meddelade polisen att minst en person dött.

– Vi har omfattande resurser på plats för att säkerställa vad som har hänt, säger Åsa Emanuelsson, presstalesperson vid polisregion Syd.

Flera personer som befann sig på spåret har blivit påkörda i Hässleholm.
Flera personer som befann sig på spåret har blivit påkörda i Hässleholm.
Polis och räddningspersonal på olycksplatsen
Polis och räddningspersonal på olycksplatsen

Tågpersonal får krisstöd

All tågtrafik förbi olycksplatsen är stoppad tillsvidare. Ett hundratal resenärer befann sig på det aktuella tåget och evakuerades efter händelsen.

– Lokförare och personal har tagits ur tjänst enligt våra rutiner kring olyckor. De har fått akut samtalsstöd och kommer även få det i efterhand vid behov, säger Lina Edström, presskommunikatör på SJ.

SJ:s avgångar mellan Stockholm och Malmö ställdes in efter händelsen. Enligt Trafikverkets preliminära prognos väntas tågtrafiken öppna igen kring klockan 21.

– Nu kör vi mellan Stockholm och Hässleholm. Resenärer får boka om fritt om de vill eller ta sig till och från Hässleholm, säger hon vid 19-tiden.

Skånetrafiken har satt in ersättningstrafik på sträckan.

– Vi sätter in ersättningsbussar mellan Eslöv-Hässleholm, Lund-Hässleholm och Hässleholm-Kristianstad, Kajsa Jacobsson, presschef på Skånetrafiken.

Resenärer väntar på besked vid tågstationen i Hässleholm.
Resenärer väntar på besked vid tågstationen i Hässleholm.
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN