Nu kan våldtäktsmän stämma för abort

Av: Jonna Claesson

Publicerad:
Uppdaterad:
Ny lag i Arkansas tillåter våldtäktsmän stämma kvinnor som vill göra abort
Foto: Carolyn Kaster / TT / NTB Scanpix
Ny lag i Arkansas tillåter våldtäktsmän stämma kvinnor som vill göra abort

Under två månader har delstaten Arkansas röstat igenom en lag som tillåter makar, föräldrar och våldtäktsmän att stämma kvinnor som vill göra abort. Straffet riskerar att bli närmare 70 000 kronor i böter eller sex års fängelse.

I torsdags signerades den nya lagen Arkansas Act 45 av delstatens guvernör Asa Hutchinson. En lag som innebär att de flesta aborter som genomförs under graviditetens andra trimester kommer förbjudas. Lagen kommer göra det möjligt för kvinnans partner att stämma läkare som genomför aborter på skadestånd. En kvinnas vårdnadshavare eller förälder kan också stämma läkare för att förhindra att en abort genomförs. Inga undantag görs vid våldtäkter eller incest, skriver The Independent.

Klassas som brott

En vanlig abortmetod i graviditetens andra trimester, där fostret tas bort med hjälp av vakuum, kommer förbjudas. Enligt det statliga hälsodepartementet var 683 av 3 771 aborter i Arkansas 2015 med denna metod. Hädanefter kommer proceduren klassas som ett brott där straffet riskerar att bli närmare 70 000 kronor i böter eller sex års fängelse.

Det är sedan tidigare komplicerat att göra en abort i Arkansas efter tolv veckors graviditet. Och enligt Karen Musick, medgrundare till ett av nätverken som stöder dem som vill göra abort, måste kvinnor först har ett inledande möte, för att sedan vänta 48 timmar innan de får genomföra aborten. Vilket gör att en abort kan fördröjas en hel vecka.

– Det finns ingenting hos mig som förstår varför en våldtäktsman eller någon som gjort någon gravid mot hennes vilja, kanske incest, skulle ha rätt till ett sådant beslut, säger Karen Musick till the Daily Beast.

Motståndare ska överklaga

Abortförespråkarna planerar att överklaga och försöka stoppa lagen innan den träder kraft senare i år, precis som man redan lyckats i Alabama, Kansas, Louisiana och Oklahoma.

Publicerad:

LÄS VIDARE