Folkhälsomyndigheten: ”Svårt att informera bort”

Foto: Folkhälsomyndigheten
Anders Tegnell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.
NYHETER

Problemet med campylobacter går inte att informera bort.

Kycklingproducenterna måste se till att få bort smittan.

– I ett bredare folkhälsoperspektiv finns risken att sjukdomsbördan ökar på ett sätt som vi tycker är onödigt, säger Anders Tegnell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

För fjärde året visar statistik från Folkhälsomyndigheten att fler och fler svenskar blir sjuka av campylobacter.

Under 2016 smittades rekordmånga – 11 021.

Den fleråriga ökningen beror på fler faktorer, men förra årets rekordsiffra har att göra med att vi äter mer och mer färsk kyckling, enligt Anders Tegnell, chef på Folkhälsomyndighetens avdelning för epidemiologi och utvärdering.

Samma bakterier i kycklingarna och svenskarna

Samma bakterier som funnits i de smittade kycklingarna har hittats hos de smittade svenskarna.

– Vi har haft ett samarbetsprojekt med de veterinära myndigheterna och vi har fått fram väldigt bra underlag som pekar på det.

Varför det blivit så är det ingen som vet riktigt.

Anders Tegnell, precis som Aftonbladets källa, och andra myndighetspersoner nämner fler faktorer:

– Produktionen har blivit större, mycket mer pressad, mycket mer bråttom. Det är några av skälen till att smittan har ökat så här kraftigt.

Hur farligt är det att smittas av campylobacter?

– Man kan få en allvarlig maginfektion, en liten andel av de drabbade behöver sjukvårdsvård och vissa får ledbesvär.

Ingen enkel lösning

Någon enkel lösning på problemet finns inte. Som konsument gäller det att genomsteka köttet noga och diska knivar och skärbrädor som använts.

Men för att få bort smittan krävs insatser från industri om vi ska undvika höga sjuktal i framtiden.

– Det är svårt att informera bort. I vissa andra länder, som Norge och Island, var man tvungen att vidta åtgärder i produktionsledet. Där har man varit drastisk och att sagt att kycklingar från smittade besättningar inte får säljas färska utan måste frysas, säger Anders Tegnell.