Donald Trumps mur mot Mexiko

Trump: Muren mot Mexiko ska byggas omedelbart

Mexikos president: ”Vi kommer inte betala för någon mur”

Av: 

Gustaf Tronarp

Linnea Järkstig

NYHETER

WASHINGTON. Donald Trump har skrivit under en exekutiv order gällande hans viktigaste vallöfte: muren mot Mexiko.

Arbetet ska påbörjas omedelbart.

Nu fördömer Mexikos president Enrique Peña Nieto beslutet – och vägrar betala.

– Mexiko tror inte på murar, säger han.

Hårdare gränskontroller och tuffare tag mot migranter var några av Donald Trumps mest centrala vallöften. Och den nya presidenten verkar vara fast besluten att visa att han levererar resultat.

På onsdagseftermiddagen, lokal tid, besökte Trump departementet för inrikes säkerhet. Då skrev han under två exekutiva ordrar: En om muren vid gränsen mot Mexiko och en för att ”stärka allmänhetens säkerhet i USA”.

– Vi har en kris vid vår södra gräns. Den enorma ökningen av illegala invandrare skadar både USA och Mexiko, sa presidenten.

  • Vill du ha utrikesnyheter direkt i ditt flöde? Följa Aftonbladet Utrikes på Facebook – klicka här!

Det enorma arbetet med att bygga muren kommer att inledas direkt, enligt Donald Trump.

– Konstruktionen av gränsmuren ska börja omedelbart. Ett land utan gränser är inget land. Från och med i dag kommer vi återupprätta USA:s gränser.

Mexikos president: ”Vi kommer inte betala”

När han talade inför anställda på departementet sa president Trump att muren kommer att få positiva effekter för både Mexiko och USA:

– Jag tror verkligen att vår relation med Mexiko kan bli bättre än den någonsin varit tidigare. En stark och frisk ekonomi i Mexiko gynnar oss också.

Många mexikaner dock tveksamma till det. Motståndet mot muren växer i USA:s södra grannland. Den mexikanska presidenten Enrique Peña Nieto fördömer nu beslutet.

– Mexiko tror inte på murar, säger han rapporterar CNN.

Muren beräknas kosta över hundra miljarder kronor. Det är en kostnad som Donald Trump hävdar att Mexiko ska stå för, även om den finansieras av amerikanska skattepengar i ett första skede.

Men det accepterar inte Enrique Peña Nieto.

– Jag har sagt det gång efter gång: Mexiko kommer inte att betala för någon mur, säger han.

Öka antalet gränspoliser

Vid sidan av muren ska antalet gränspoliser öka kraftigt. Trump beordrar också större center där illagala migranter kan frihetsberövas vid gränsen. Presidenten vill även se flera deportationer.

Den andra ordern innehåller ett antal åtgärder som enligt presidenten ska öka tryggheten inom landets gränser. Den slopar ”catch and release”-policyn, som gick ut på att snabbt återföra människor som försökt ta sig över gränsen tillbaka till Mexiko. Nu ska de i stället omhändertas och deporteras efter en rättsprocess. Trump stoppar också det federala stödet till så kallade ”sanctuary cities”, som inte lämnar över illegala invandrare till myndigheterna.

Ett av de viktigaste löftena

På onsdagsmorgonen träffade Trump ABC News för den första intervjun efter presidentinstallationen. Då var han lite mer försiktig angående tidsplanen för murbygget.

– Det ska ske så snart som möjligt, så fort vi fysiskt kan göra det. Jag skulle säga inom några månader. Ja, jag skulle säga inom några månader. Planeringen kommer definitivt att börja omedelbart.

Innan besöket på departementet höll Sean Spicer, pressekreterare i Vita huset, en presskonferens. Då beskrev han muren som helt nödvändig för den nationella säkerheten:

– I dag fokuserar presidenten på att genomföra ett av sina viktigaste vallöften, att göra Amerika säkert igen.

– Det kommer att stoppa flödet av droger och illegala invandrare in i vårt land.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Donald Trumps mur mot Mexiko

LÄS VIDARE

Trump: Ska skriva under order om muren

ÄMNEN I ARTIKELN

Donald Trumps mur mot Mexiko

Donald Trump

Gränskontroller

Mexiko

Sean Spicer

USA

Enrique Peña Nieto