NBC: Ryssland överväger överlämna Snowden

Foto: AP TT / NTB SCANPIX

avTT

NYHETER


Det förs hemliga samtal i Ryssland om att överlämna visselblåsaren Edward Snowden till USA, uppger amerikanska underrättelsekällor för tv-kanalen NBC.

Enligt källorna, som analyserat underrättelserapporter från Ryssland, så är ett överlämnade av Snowden ett av flera alternativ för att visa välvilja mot USA:s nye president Donald Trump.

Edward Snowden själv kommenterar i en tweet uppgifterna, och skriver att det är det slutgiltiga beviset på att han aldrig samarbetat med rysk underrättelsetjänst. "Inget land skulle någonsin byta bort spioner, eftersom alla andra (spioner) skulle oroa sig för att det blir de nästa gång."

Riskerar långt fängelsestraff

Han har i en tidigare intervju med Yahoo News att han å ena sidan på sätt och viss är uppmuntrad över tanken, då det kan ses som ett rättfärdigande på att han är självständig och att Ryssland till och med kan se på honom som en belastning, samtidigt som han oroas över vad ett eventuellt överlämnande skulle innebära. Snowden riskerar uppemot 30 års fängelse i USA.

Trump har innan valsegern sagt att han ser på Snowden som en förrädare "som borde avrättas" och att ryske presidenten Vladimir Putin kommer att lämna över honom "om jag vore president".

"Nonsens"

Från ryskt officiellt håll kallar man NBC:s uppgifter om att Snowden kan komma att överlämnas som "nonsens".

Snowden lever i exil i Ryssland sedan 2013, då han avslöjade den massövervakning som den amerikanska underrättelsetjänsten NSA ägnat sig åt. Snowdens ryske advokat sade i mitten av januari att Ryssland tillåtit honom att bo kvar i landet till och med 2020.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ryssland

NBC