Läckt inspelning splittrar Irans maktskikt

Sophie Tanha/TT

Publicerad 2021-05-01

Utrikesminister Mammad Javad Zarif och president Hassan Rohanis relation försämrades 2019, då Zarif planerade att avgå. Arkivbild.

En läckt ljudfil där Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif kritiserar den avlidne generalen Qassem Soleimani har blottlagt en sällsynt spricka mellan regeringen och revolutionsgardet.

– Det militära bestämmer i den islamiska republiken, säger Zarif i inspelningen.

Mitt under Wiensamtalen förra veckan, då Iran och USA via ombud försökte komma överens om att återupprätta det internationella kärnenergiavtalet, läcktes en flera timmar lång ljudfil. Där hörs Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif kritisera den martyrförklarade generalen Qassem Soleimani i en intervju som inte var ämnad för allmänhetens öron.

När förhandlingarna nu återupptas på fredag är det med en sällsynt skådad splittring i landet som Irans delegationer sätter sig vid bordet i Wien.

Utrikesminister utan makt

Inspelningen, som brittiskbaserade satellitkanalen Iran International först rapporterade om, ska ha ägt rum i mars. Zarif har sagt att den inte skulle offentliggöras förrän långt efter att regeringen bytts ut i sommar, då president Rohanis två mandatperioder tagit slut. Ett genomgående tema under intervjun, som gjorts med en iransk journalist som uppges stå nära Rohani, var Zarifs upplevda maktlöshet under det militära revolutionsgardets ledare Soleimanis skugga.

– Min diplomati fick alltid betala för martyren Qassem Soleimanis militära aktivitet, sade Zarif.

– Samtidigt har jag aldrig kunnat be Soleimani göra något för att gynna mina diplomatiska drag.

Zarif hade till exempel ingenting att säga till om när Soleimani envisades med att använda det nationella flygbolaget för resor till krigets Syrien, säger han i intervjun.

Han anklagar dessutom Soleimani för försök att hindra det internationella kärnenergiavtalet, som Zarif ansågs vara arkitekten bakom, från att ens slutas från första början.

Det är inte första gången som Zarif uttrycker missnöje med Soleimanis inflytande. 2019 meddelade Zarif sin avgång efter vad som antas vara missnöje med att att Syriens president Bashar al-Assad under ett besök i Teheran träffade Irans högsta ledare, ayatolla Ali Khamenei utan utrikesdepartementets vetskap. Han återgick däremot till sin post som utrikesminister två dagar senare, men med vad som antogs vara en betydligt sämre relation till president Rohani.

"Bör tillrättavisas"

President Rohani ska enligt ljudläckorna inte ha varit medveten om de övertramp som Zarif anklagar Soleimani för. Det hindrade inte presidenten från att påstå att läckan var en del av en internationell sammansvärjning för att splittra Iran inför Wiensamtalen.

– De som publicerade inspelningen är emot Iran och det iranska folket, sa Rohani under ett tv-sänt regeringsmöte och underströk att alla resurser måste användas för att hitta dem som spridit den "stulna" inspelningen och "kraftigt tillrättavisa" dem, skriver nyhetsbyrån AFP.

Rohani försvarade även Soleimani och sa att han må ha propsat på att få sin vilja igenom, men att den avlidne generalen alltid följde order från ovan.

– Åsikterna representerar inte regeringen eller presidenten. Ministrar och ämbetsmän får ha egna åsikter, sade presidenten och hävdade enligt AFP att "i ett fritt land som Iran får åsikter vädras fritt".

Medan president Rohani hävdat att de mest kontroversiella uttalanden från ljudläckan tagits ur sina sammanhang så har Zarif själv inte förnekat inspelningens äkthet. Han har nu bett om ursäkt på sociala medier, där han även lagt ut en video som hyllar Soleimani.