Coronapandemin

Spanien öppnar upp för turister i juni

Av: 

Anna Sjögren

NYHETER

Är du vaccinerad, nyligen blivit frisk från covid eller kan visa upp ett negativt coronatest?

Grattis – då är du välkommen till Spanien i sommar.

Coronapandemin har slagit hårt mot den spanska turistindustrin, som står för en stor del av landets ekonomi. Nu hoppas landet kunna välkomna semesterfirare på bred front redan i juni.

Den som kan visa upp ett vaccinationsintyg för covid-19 kan räkna med ett varmt välkomnande vid den spanska gränsen, meddelade Fernando Valdés, minister med ansvar för turism under tisdagen, skriver The Guardian.

Badgäster njuter på stranden Playa del Cura i Torrevieja. Längtar du dit? I sommar kan det vara möjligt att resa till Spanien igen.

– Juni kommer att bli starten på återhämtningen av turismen i Spanien. Tills dess kommer vi att ha ett digital vaccinationscertifikat på plats och kommer att kunna återöppna våra gränser, sa Fernando Valdés i samband med att han gav beskedet på WTTC, ett årligt internationellt möte för handel och turism som hålls i Mexiko.

Inför digitalt coronapass i maj

Men för den som inte har hunnit få sina sprutor lagom till semestern är det inte heller kört. Spanien räknar med att ansluta sig till en pilot av EU:s digitala coronapass i maj och i det ska det också gå att visa upp ett negativt coronatest eller ett intyg om att man nyligen har tillfrisknat från covid-19 för att få grönt ljus vid gränsen.

Att vaccinationerna går framåt sätter också landet i ett bättre coronaläge, enligt regeringen. Man räknar med att 70 procent av befolkningen ska vara vaccinerad till slutet av sommaren.

Det har varit ödsligt på de annars så populära sandstränderna under pandemin; Inga soldyrkande turister, färgglada parasoll eller solstolar i plast. Men till sommaren kan här bli liv och rörelse igen – en lycka för de tusentals spanjorer som lever på turisterna.
Pandemin har slagit hårt mot turismen i Spanien. Många hotell och restauranger har tvingats stänga eller lägga ner verksamheten. Andra har passat på att genomföra renoveringar.

Exakt vad som väntar de semestersugna svenskar som väljer Spanien i sommar är svårt att sia om. Även om landet på flera håll börjat öppna upp varierar restriktionerna mellan regioner och de kan också ändras till juni. Det som gäller nu kan ändras till juni, men turister får nog förbereda sig på att det inte någon semester i förpandemisk stil.

Begränsat nattliv

Nattlivet i Spanien är till exempel inte som det brukar. Restauranger, barer och nattklubbar har begränsningar för hur många som får vistas där och stora evenemang är förbjudna. Max tio personer får samlas i grupp och i vissa regioner råder utegångsförbud nattetid, med varierande tider. I vissa regioner råder nattligt utegångsförbud, med varierande tider.

Kollektivtrafik håller öppet, men det råder begränsningar i resandet mellan regioner. Munskydd är obligatoriskt både inomhus och utomhus i hela landet.

Att svenskar ska kunna bli resklara för Spanien, och kanske även andra länder, i sommar hänger även på den svenska regeringens arbete med att ta fram de svenska coronapassen. Enligt Anders Ygeman (S), digitaliseringsminister, kommer tidsplanen, första juni, att hållas.

– Vi har kollat med projektledaren och tidtabellen håller och jag får lita på att han har rätt så tanken är att det ska vara på plats 1 juni, säger han till Aftonbladet.

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Fredagen den 23 april har katalanerna ledigt och firar skyddshelgonet S:t George. Enligt traditionen ger man bort rosor och böcker till varandra. Här en bild från årets firande i Barcelona – de obligatoriska munskydden är på.
Publisert:

LÄS VIDARE

Så kommer ”Gröna beviset” att fungera

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Spanien

Covid-19

Turism

Coronapass

Turism & resor