22 personer åtalade i stor assistanshärva

Av: 

TT

Publicerad:
22 personer åtalas i en härva av omfattande bedrägerier och bidragsbrott i Västsverige. Arkivbild.
Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT
22 personer åtalas i en härva av omfattande bedrägerier och bidragsbrott i Västsverige. Arkivbild.

NYHETER

22 personer åtals i en härva av omfattande bedrägerier och bidragsbrott i Västsverige. Rättegången med drygt 40 förhandlingsdagar inleds nästa vecka vid Göteborgs tingsrätt.

Företrädare för ett assistansbolag misstänks för att tillsammans med brukare och assistenter ha lurat Försäkringskassan och Göteborgs kommun på över 43 miljoner kronor. Misstankarna handlar i huvudsak om grovt bidragsbrott, grovt bedrägeri och grovt penningtvättsbrott.

Enligt åtalet har brotten pågått mellan 2012 och 2020. Utredningen visar att brukare på olika orter i västra Sverige har simulerat sjukdom eller kraftigt överdrivit allvarliga sjukdomstillstånd för att lura myndigheterna.

"Förundersökningen har visat på en lönsam och cynisk hantering", säger kammaråklagare Petter Lundgren i ett pressmeddelande.

Med hjälp av juridiska ombud har assistansbolaget dessutom gång på gång begärt överprövning av beslut för att få ändring i de fall då kommunen eller Försäkringskassan har satt stopp för utbetalningarna.

"Men stoppen har varit få eftersom myndigheternas kontrollfunktioner och rutiner för att tackla detta delvis brustit", konstaterar Petter Lundgren.

Brottsligheten har möjliggjorts genom utnyttjande av arbetskraftsinvandrare. Tre huvudmisstänka har suttit häktade en längre tid. Nu åtals de och 19 andra som på olika sätt misstänks ha varit inblandade.

Publicerad: