Nyheter

Våldet rasar vidare på "Jerusalemdagen"

Av: 

TT

NYHETER

Vattenkanoner, brända bilar, många gripna och hundratals skadade – kaotiska scener utspelar sig i den heliga stadens hjärta under det Israel kallar Jerusalemdagen.

Men en domstolsförhandling har skjutits upp i den infekterade markstrid som utlöst våldet.

Den senaste veckan har präglats av stora spänningar och mycket våld mellan protesterande palestinier och israeliska säkerhetsstyrkor.

Måndagen är speciell, i och med att Israel då firar erövringen av Jerusalem i sexdagarskriget 1967. Men det verkar också yttra sig i extra starka känslor, och redan på söndagskvällen blev det sammanstötningar. Även israeliska araber i exempelvis Nasaret och hamnstaden Haifa demonstrerade.

Tårgas vid sammanstötningar framför al-Aqsa-moskén i Jerusalems gamla stad på måndagen.

Foto: Mahmud Illian/AP

Till fältklinik

Nyhetssajten Ynet och andra israeliska medier rapporterar att polis använt chockgranater och vattenkanoner, medan demonstranter kastar stenar och flaskor, när våldsamheterna fortsatt över natten.

Israeliska styrkor uppges ha gripit många protesterande. Palestinska Röda Halvmånen meddelar att hundratals personer skadats, och förts både till vanliga sjukhus och en fältklinik som satts upp nära al-Haram al-Sharif/Tempelberget, den heliga plats runt vilken mycket av oroligheterna fokuseras.

FN vädjar

Det som utlöst våldet är en domstolsprocess om några fastigheter i Sheik Jarrah, en stadsdel längre nordösterut i Jerusalem. Palestinska familjer som har bott där i decennier säger att de har rätt till husen. Men judiska bosättare menar att de har äldre äganderätt till tomterna, och har fått rätt i israeliska domstolar i tidigare fall i samma område.

Israels högsta domstol skulle ha tagit upp tvisten på måndagen. Men i sista stund ombads riksåklagare Avichai Mandelblit komma med ett utlåtande innan HD tar upp fallet, och för att ge honom tid till det pausas processen i upp till en månad.

Den israeliska politiken tolkas som att landet sakta men säkert försöker tränga ut palestinierna från östra Jerusalem, som enligt flera fredsplaner ska bli huvudstad i ett självständigt Palestina. Hamas, den palestinska organisation som styr Gazaremsan och som är terrorstämplad av bland annat EU, säger att israelerna "leker med elden" när de fortsätter sin hårda linje i Sheik Jarrah.

"Sluta riva hus"

Israels utrikesdepartement försökte i fredags lugna omvärlden med att tvisten i grunden bara är "en fastighetsdispyt mellan privata parter", skriver nyhetsbyrån Reuters. Men våldet har väckt oro världen över, och många länder har manat FN att göra något. FN-chefen António Guterres vädjar till Israel att "iaktta maximal återhållsamhet" mot demonstranter och att "sluta riva hus och vräka människor", rapporterar nyhetsbyråer.

FN:s säkerhetsråd sammanträder på måndagen amerikansk tid för att diskutera krisen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jubileumsvecka hos Lyko - upp till 25 % på nästan allt!

Lyko

Publisert: