Hemtjänsten ska skyddas bättre mot smitta

TT

Publicerad 2021-05-07

Visir och andningsskydd ska bäras av den som jobbar i hem där någon har misstänkt eller bekräftad covid-19-smitta. Arkivbild.

Vid arbete i hem där personer har misstänkt eller konstaterad covid-19 ska andningsskydd och visir användas, uppger Arbetsmiljöverket.

De uppdaterade riktlinjerna berör bland annat hemtjänstpersonal och annan vårdpersonal som besöker människor i deras hem.

"Hur lång tid man vistas i ett rum tillsammans med andra personer påverkar också smittorisken. Ju längre tid man vistas i samma rum som en smittad person, desto större risk för att man blir smittad", säger Fredrik Haux, sakkunnig handläggare inom inomhusmiljö hos Arbetsmiljöverket, i ett pressmeddelande.

Tidigare riktlinjer har manat till användning av munskydd och visir. Till skillnad från munskydd har andningsskydd ett filter som filtrerar mindre partiklar och därmed skyddar bäraren mot skadliga ämnen och partiklar i inandningsluften.

Myndigheten påpekar också vikten av god ventilation på arbetsplatser, samt att vädra och hålla avstånd till varandra för att minska smittspridningen.

PODD Kalifornien – och hoppet som återvände

Aftonbladet Daily med Magnus Sundholm, Aftonbladets korrespondent i Los Angeles.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen