Iran kräver att alla sanktioner hävs

TT TT-Reuters

Publicerad 2021-04-03

Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif har tidigare meddelat att Iran förbjudit FN-inspektörer att besöka landets nukleära anläggningar och att man inte längre kommer att dela övervakningsbilder med FN:s atomenergiorgan IAEA. Arkivbild

Irans regering avvisar en stegvis nedmontering av sanktionerna mot landet.

Krav på att alla sanktioner tas bort framförs inför ett möte i Wien i Österrike, där samtal ska hållas om hur kärnenergiavtalet från 2015 ska kunna återupplivas.

Positionerna ser låsta ut inför nästa veckas möte i Wien om det globala kärnenergiavtalet från 2015. Överenskommelsen har fört en vacklande tillvaro sedan 2018 då USA:s dåvarande president Donald Trump backade ur det och återinförde sanktioner mot Teheran.

USA:s nya president Joe Biden har dock lovat att landet ska återansluta till avtalet, som syftar till att förhindra att Iran skaffar sig kärnvapen genom bland annat insyn i landets atomenergiprogram.

Irans regering kräver nu att alla USA-sanktioner hävs för att Iran omigen ska acceptera avtalet, rapporterar den statskontrollerade och engelskspråkiga iranska nyhetsförmedlaren Press TV med hänvisning till Said Khatibzadeh, talesperson för Irans utrikesdepartement.

Men Jalina Porter, talesperson för USA:s utrikesdepartement, sade så sent som i fredags att fokus för samtalen i Wien är vilka åtgärder Iran kommer att behöva vidta för att agera i enlighet med kärnenergiavtalet.

Det planerade mötet i Wien kommer inte innehålla några direkta bilaterala samtal mellan företrädare för USA och Iran, men det blir indirekta samtal med så kallad skytteldiplomati.

Siktet är inställt på att nå en uppgörelse inom två månader, enligt EU-källor, inför det att Iran går till allmänna val i juni.

ANNONS