Vaccinering av äldre kan pågå ända till maj

Av: Linus Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Det kan dröja ända till i maj innan de som är äldre än 65 år blivit färdigvaccinerade.

Minskade leveranser och avrådan för Astra Zenecas vaccin gör att fas 2 kan dra ut på tiden.

– Blir det mer förändringar med leveranserna är risken att det blir ytterligare förseningar, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på SKR.

Folkhälsomyndigheten beslutade förra veckan att ändra i prioriteringsordningen för nästa vaccineringsfas. Gruppen 65–69-åringar flyttas upp och ska nu vaccineras redan i fas 2, tillsammans med de som är 70 år eller äldre.

Samtidigt har myndigheten bestämt att de grupperna inte ska vaccineras med Astra Zenecas vaccin, då det inte finns tillräckligt med data på hur effektivt vaccinet är för dem.

– Det innebär att arbetet med dem som är 65 år och äldre kommer att pågå under en mycket större del av våren, säger Emma Spak på SKR, Sveriges kommuner och regioner.

– Sannolikt kommer man hålla på en bit in i maj med den här gruppen, om leveranserna inte ändras.

Fas 2 kan då komma att löpa parallellt med att yngre personer vaccineras i fas 3. Den andra vaccineringsfasen beräknas påbörjas i slutet av februari eller i början av mars, enligt Emma Spak.

Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på SKR.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på SKR.

I går slöt EU avtal med Pfizer om ytterligare 300 miljoner doser. Men Sveriges del av doserna anländer inte förrän i april, säger vaccinsamordnare Richard Bergström till Expressen.

– Regionerna skulle önska att man fick ytterligare leveranser nu under första kvartalet, säger Emma Spak.

– Det är viktigt för att kunna hålla tempot redan nu. Ju mer som kommer under andra kvartalet, desto mer förskjuts också den äldre befolkningen till senare delen av våren.

Att de första två vaccinationsfaserna ska gå enligt schema är helt beroende av att doserna kommer som planerat, säger hon.

– För inte så många veckor sen såg vi kraftiga nedskrivningar över antalet doser. Får vi det de kommande veckorna också, då kommer starten på fas 2 förskjutas ytterligare.

Hela Sveriges vuxna befolkning ska vara vaccinerad i slutet av juni, den planen tror Emma Spak fortfarande är genomförbar.

PODD Mutationer, Astra Zeneca och global vaccinering

Aftonbladet Daily med Farshid Jalalvand, biträdade forskare inom klinisk mikrobiologi på Lunds universitet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på SKR.
Publicerad:

LÄS VIDARE