Presidentvalet i USA 2020

Här håller sig Donald Trump undan – vad blir nästa steg?

Av: 

Wolfgang Hansson

NYHETER

PALM BEACH, FLORIDA. En smal bro där vägarbete pågår leder fram till Donald Trumps privata klubb Mar-a-Lago.

Vid infarten står poliser och Secret Service-agenter och motar bort alla bilar. En av dem greppar ett automatvapen.

Det är hit den avgående presidenten tagit sin tillflykt medan han funderar över sitt nästa steg.

Den smala vägen och poliskontrollen gör det omöjligt att stanna utanför det som nu ser ut att bli Donald Trumps residens.

Men precis efter bron finns en liten parkering för dem som vill besöka en smal strandremsa. Därifrån har man insyn rakt in i Trumps fastighet som består av välansade gräsmattor och ett antal rosa byggnader i mexikansk still.

Människor och bilar rör sig inne på området men vi ser ingen skymt av Trump själv eller någon ur hans familj.

Människor rör sig inne på Trumps ägor.

Längst fram mot vattnet står höga palmer med några meters mellanrum. I vattnet framför ligger en snabbgående polisbåt. Längre ut i vattnet mellan West Palm Beach, som är en del av fastlandet, och ön Palm Beach ligger ytterligare två polisbåtar.

Mar-a-Lago skyddas av Secret Service-agenter.

En privat yacht försöker styra in mot Mar-a-Lago. En av polisbåtarna åker upp jämsides och vi hör hur poliserna med megafon upplyser om att det är förbjudet område. Med tanke på att polisbåtarna är bestyckade med ett maskingevär längst fram är det tämligen lönlöst att argumentera.

Trots den höga säkerheten så går inflygningen till West Palms Beachs internationella flygplats rakt över Trumps hus. Vi ser en strid ström av små plan, privatjet men också passagerarflyg passera på ganska låg höjd.

När Trump lämnade Vita huset i onsdags morse så var det hit han tog sin tillflykt tillsammans med hela familjen. En bilkortege hämtade upp dem på flygplatsen i West Palm Beach för den väldigt korta resan till residenset där det då längs vägen samlats en rad anhängare som viftade med Trump-flaggor.

Mar-a-Lago.

Inte välkommen

Under sin tid som president kallade Trump Mar-a-Lago för vinter-Vita huset eller det södra Vita huset. Han gjorde över 30 resor hit under sina fyra år som president. Nu verkar tanken vara att han ska bo här permanent.

Signalerna från allmänheten i liberala New York och parets vänner där är att Trump inte är välkommen tillbaka. Fastighetsmiljardären kan naturligtvis strunta i det men enligt källor som amerikanska medier talat med är han trött på New York och föredrar solen och värmen i Florida och det faktum att många här är vänligt sinnade mot honom.

Med tanke på Trump ombytlighet och oberäknelighet är det nog ingen som vet säkert vad som gäller om ett halvår eller ett år. Kanske inte ens Trump själv.

Hittills har han legat väldigt lågt. Under den knappa vecka som gått har han inte gjort några offentliga utspel och inte heller visat sig offentligt trots att Joe Biden rivit upp mycket av hans politik.

Trump måste nu göra den svåra omställningen från att vara världens mäktigaste man till att åter bli en vanlig medborgare, om än osedvanligt privilegierad.

En av de första sakerna han måste göra är att ta bort helikopterplattan i grå cement på frontsidan av Mar-a-Lago. I exklusiva Palm Beach är det förbjudet att landa eller lyfta med helikopter från privata fastigheter. Trump hade ett undantag av säkerhetsskäl så länge han var president.

Vi stöter på lokaltidningen Palm Beach Post fotograf Megan McCarty på den smala stranden framför Trumps ägor.

”Blir något genialt”

Hon berättar hur presidentens helikopter Marine One en gång landat i Mar-a-Lago men ombord fanns bara några av presidentens barn.

– Stadens styrande sa omedelbart till Trump att det inte var tillåtet, berättar hon. De förmögna människor som bor här vill inte få sin frid störd i onödan.

Även om han som ex-president har rätt till Secret Service-bevakning livet ut så kommer hans livvakter inte att ha samma befogenheter att stänga av vägar runt Mar-a-Lago när han är en vanlig medborgare.

Frågan alla ställer sig är vad Donald Trump ska göra nu. Kommer han att nöja sig med att spela några golfrundor i veckan på sin egen bana Trump International som ligger någon halvmil bort och i övrigt njuta av livet?

Det tror inte Randy Hulcher från Arizona som kommit till stranden för att få lite bilder på Trumps ställe.

– Jag tror Trump kommer att överraska oss alla. Vad det än blir han hittar på kommer det att vara något genialt. Han sa när han lämnade Vita huset att han skulle komma tillbaka i någon form därför tror jag han kommer att vara politiskt aktiv.

Randy står lutad mot sin bil iförd blåa jeans och en Navy-keps på huvudet.

– Förmodligen kommer Trump att ligga lågt tills riksrätten är över. Jag tror inte nödvändigtvis att han ställer upp i valet 2024 men skulle han göra det får han ett stort stöd.

Bilda nytt parti

Fälls Trump i riksrätten som är tänkt att börja den 9 februari blir han sannolikt även diskvalificerad från att ställa upp i val igen.

Vi kör till en bro längre norrut och fortsätter till den stora allmänna stranden som vetter mot det djupblå havet nära Palm Beach välansade huvudgata där lyxbutikerna avlöser varandra.

Christina, som inte vill säga sitt efternamn, sitter på en av bänk utefter strandpromenaden och pratar med sin mamma Dana på behörigt covid-avstånd.

– Jag tror inte Trump kommer att dra sig tillbaka. Han kommer att vara tyst ett tag men sen kommer han att börja bygga en ny plattform. Han har ett enormt ego. Han kan inte vara tyst.

Hennes sommarklänning fladdrar i brisen.

– Jag förväntar mig att Trump inte ger upp. Att han fortsätter kämpa för det som är rätt. Jag vill se honom sitta i alla tv-soffor och attackera Biden som stal valet.

Dana hoppas att Trump ställer upp om fyra år.

– Jag är rätt säker på att han skulle vinna. Kanske startar han ett nytt parti, Patriotpartiet. Han har ett så starkt stöd i ryggen att han skulle kunna locka med sig väldigt många från republikanerna.

”Skitstövel”

Nästa dag läser jag i Washington Post, som pratat med några av ex-presidentens närmaste medarbetare, att Trump sin sista tid vid makten talat mycket om att bilda ett eget parti. Om inte annars så för att hämnas på de republikanska politiker som svek honom.

Många vi träffar gillar idén om ett nytt Trump-parti samtidigt som de är rädda för att det skulle innebära att de republikanska väljarna splittras på två partier vilket med det amerikanska valsystemet skulle göra det mycket svårare att få en konservativ president vald igen.

Susan Jones och hennes kompis Ann är på väg att ta trätrappan ner till den breda sandstranden för att doppa sig. Båda tror att Trump kommer att lämna politiken och återgå till sin affärsverksamhet.

– Jag tror han har fått nog av att bli häcklad av media och alla som hatat honom under fyra år. Jag tycker också att han ibland uppträtt som en skitstövel men han har gjort ett väldigt bra jobb som president. Kanske startar han en ny tv-show. Han är en väldigt bra tv-personlighet.

Ann röstade på Trump men tror att republikanerna nu gör bäst i att leta efter en annan kandidat.

– Vi måste hitta någon som inte är lika bufflig och som kan locka väljare mer i mitten.

Ann och Susan.

”Behandlas som terrorister”

På en bänk sitter Kevin med sina två vuxna barn, Kevin Jr och Tammy och tittar avslappnat ut över havet där mängder av fritidsbåtar syns vid horisonten. De är alla tre hängivna Trump-supportrar.

– Det vore bra om Trump startade ett nytt parti, säger Kevin Hälften av alla republikaner är förrädare som svek Trump.

Sonen, klädd i en långärmad svart tröja trots värmen, stämmer in.

– Men jag tror det kommer att ta ett tag. Först måste Trump ligga lågt och avvakta utgången av riksrätten.

Kevin med sonen Kevin Jr. och systern Tammy.

Ingen av dem vill säga sina efternamn av rädsla för repressalier.

– Vi Trumpanhängare är jagade villebråd nu, säger Kevin Jr. CIA och FBI behandlar oss som terrorister. De finkammar allting på nätet för att kunna sätta dit folk. Vi ska ha yttrandefrihet i det här landet men jag vågar inte använda den längre.

Från Sofia Johnsons bikini droppar det fortfarande vatten efter badet. Hon drar en röd klänning över över huvudet. Hon deklarerar att hon inte tillhör de negativa Trumpsupportrarna. De som stormade Kapitolium.

– Jag är orolig för att de kommer att ställa till mer bråk nu när Trump inte är president längre. Men det skadar bara Trumpismens sak.

Sofia är Trumpanhängare – men tillhör inte den negativa skaran, berättar hon.

Hon lutar ryggen mot fronten på sin Hummer-jeep.

Hon tycker Trump borde använda sin nyvunna fritid för att fundera på vad han gjorde fel.

– Trump skulle tjäna på att tona ned sin aggressiva retorik en aning, tror hon. Få folk att gilla honom lite mer. Han kan vara väldigt charmig. Men nu skrämde han bort många.
Sofia tvekar lite när hon får frågan om Trump ställer upp igen 2024.

– Ifall han gör det tror jag han skulle vinna. Jag skulle åtminstone rösta på honom igen. Han är den bäste president vi har haft.

PODD Sociala medier efter Trump

Aftonbladet Daily med Karin Winther, digital strateg.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Skilsmässa, intriger och grannbråk – så blir Trumps nya liv

ÄMNEN I ARTIKELN

Presidentvalet i USA 2020

Donald Trump

Secret Service

Mar-a-Lago

Florida

Yttrandefrihet

Medier