Agenda

Mats Löfving om klankritiken efter intervjun

Av: 

Johan Edgar

NYHETER

Biträdande rikspolischefen Mats Löfving blev kritiserad och hyllad efter intervjun om kriminella klaner.

Nu svarar han i Agenda.

– Vi är skyldiga detta de goda människorna i utsatta områden, säger han.

I Sverige finns minst 40 kriminella släktnätverk, uppgav biträdande rikspolischefen Mats Löfving i Ekots lördagsintervju.

– De har kommit till Sverige, påstår jag, enbart med syfte att organisera och systematisera kriminalitet, sa han i intervjun.

I Agenda i SVT i kväll svarade han på kritiken – och hyllningarna – som riktades mot honom efteråt från både poliser och politiker.

– Vi känner behov av inom polisledningen att öppna den här dörren för en redig diskussion, säger han.

Biträdande rikspolischefen Mats Löfving.

Stärka tryggheten

Mats Löfving menar att man gjorde en liknande sak 2015 med lägesrapporten ”Hur står det till i landet med utsatta områden”, vilket ledde till en bra diskussion och bra åtgärder för att stärka tryggheten i de områdena.

– Nu kände vi att det var dags att öppna den här dörren kopplat till kriminella som använder familjer och släkter som en plattform för att bygga kriminalitet, säger han i Agenda.

Riksdagen debatterade klaner och etnicitet kopplat till kriminalitet i veckan. Biträdande rikspolischefen får frågan av SVT om det var det han ville få fram.

– Nja, vi vill få fram en öppen diskussion, att öppna dörren på vid gavel. Det problem vi ser just nu med de här kriminella som använder familjer och släkter som en plattform, det kräver väldigt breda och omfattande åtgärder från hela samhället och dessutom på ett uthålligt sätt, säger Mats Löfving.

– Vi uppfattar att det här är vi skyldiga och inte minst alla dessa goda människor som finns i utsatta områden, för det skapar ett stort mått av otrygghet och dessutom har vi i polisledningen ett ansvar för att stärka arbetsmiljön för våra poliser som arbetar ute i utsatta områden varje dag.

Debatten om klan

Mats Löfving förtydligar i intervjun vad han menar med uppgiften om kriminella nätverk – och debatten kring ordet klan som debatterats häftigt sedan intervjun i Ekot.

– Det jag talar om här, det är kriminella människor som använder familj, släkt eller om vi kallar det klan som en plattform för att begå brott, säger han.

– Den här namn- och definitionsfrågan har vi hållit på med lite i veckan. Jag är polis och mitt uppdrag det går ut på att göra konkret medborgarnytta på ett riktigt sätt och inte minst till alla dessa människor i utsatta områden. Jag går liksom inte i gång på riktigt de här namn- och definitionsfrågorna eftersom det helt enkelt inte spelar nån roll för våra poliser längst ut och för människorna längst ut.

Mats Löfving menar att andra får stå för den debatten.

Han står också fast vid uppgiften att ett 40-tal grupperingar – familjer, släkter, klaner – befinner sig i Sverige och begår brott. Men säger också att det är omöjligt att säga om de kom till landet med avsikten att bli kriminella.

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd! Handla SPF, munskydd och allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Mördarnas våldsamma liv i fängelset: ”Kommer fortsätta att hända saker”

ÄMNEN I ARTIKELN

Agenda

Mats Löfving

Kriminella nätverk

Brott